Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 03. 21.

Téli csemegénk, a fekete káposzta - folyt.

A fekete káposzta termesztése

Fekete káposzta a kertben

Ha a hajtás elérte a 10 centiméteres magasságot és van legalább 5 - 6 levele, akkor nekikezdhetünk az átültetésnek egy nagyobb méretű cserépbe. Ha nyáron kerülne sor a műveletre, akkor egy hűvösebb, felhősebb napot válasszunk. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy az átültetést követően a fekete káposzta nagyon érzékeny a napfényre, könnyen megsülhetnek a levelei és gyorsan kiszáradhat. Ha az erkélyünk nagyon napfényes, megoldást jelenthet a talajtakarás, akár természetes, akár mesterséges anyagokat használunk, a kívánt hatás nem marad el!

Mialatt a hajtás növekszik, öntözés alkalmával leülepedett, állottabb vizet részesítsünk előnyben, javasolt az áztatott növény kivonatok használata, például a csalánkivonat segítségével megelőzhetjük a gombás megbetegedéseket, valamint hasznos tápanyagokat juttathatunk a talajba.

A nyár folyamán viszonylag bőségesen öntözhetjük zöldségünket, ezt a mennyiséget az átmeneti évszakokban, tavasszal és ősszel csökkentsük, ekkor kerüljük a túlöntözéssel járó pangó víz megjelenését.


A fekete káposzta betakarítása

Ne szedjük le a korai hajtásokat! A levelek lecsippentése, valamint a meleg időjárás együttesen korai elvirágzást eredményezhet, ezt követően pedig a levelek keményebbek és hólyagosabb felszínűek lesznek.

A fiatal levelek leszedésének akkor kezdjünk neki, ha van már legalább 4 – 5 darab felnőtt levél, de ahhoz, hogy igazán érezd a levelek ízén a híres „toszkán” zamatot, meg kell várnod a tél beköszöntét és az első esti fagyokat. A bordás levelek hólyagosabbak, ízük pedig finomabb és bársonyosabb lesz, ha megvárjuk az enyhe téli napokat; Toszkánában például amikor az első fagyok megcsípik a leveleket, akkor takarítják be a növényt.

A fekete káposzta a hóréteg alatt is áttelel, akár még a -10 °C is elviseli. Ha figyelünk rá, illetve ettől alacsonyabb hőmérséklet esetén fedett helyre hozzuk, akkor akár több szezont is megérhet.

Barátok és ellenségek

A melegebb időszakokat a fekete káposzta remekül átvészeli a zeller, a saláta, a cikória, vagy az uborka árnyékában.

A levéltetvek és a tripszek távol tartásához jellegzetesen aromás fűszernövényeket ültessünk a káposzta mellé, remek választás a menta, a kakukkfű és a zsálya; de a rovarűző virágok is jó szolgálatot tehetnek, ilyen például a francia körömvirág, az izsóp, a körömvirág és a sarkantyúka. A levéltetveket áztatott hagyma, vagy fokhagyma kivonattal is távol tarthatjuk zöldségeinktől.

A káposztalepke viszont nagy ívben elkerüli azokat a növényeket, amelyeket áztatott paradicsomlevél kivonattal kezeltünk, de riasztó számukra a bodza, a varádics és az üröm is.

Ha a természetes biológia védelem híve vagy, akkor örömmel látott vendégeid lesznek a katicabogarak és a zöldfátyolkák.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet