Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 04. 27.

Májusi tennivalók a veteményeskertben

Májusban a veteményeskert megtelik élettel, sok növény lett elvetve, de ha gondosan végezted az áprilisi tennivalókat, ahogy egy korábbi blogunkban is írtuk, akkor már számos növényed vár az átültetésre. Nincs vesztegetni való idő, magokkal, palántákkal és vizes kannával felfegyverkezve, irány a kert! Minden elvetett vagy átültetett növénynek vízre van szüksége!

Mit vess el májusban a szabadban?

Májusban rengeteg zöldséget/gyümölcsöt vethetünk a szabadban. Ellenőrizd az időjárási viszonyokat, figyelj arra, hogy a fagy különösen a hónap elején még visszatérhet, ebben az esetben halaszd el a kert tennivalókat. Május első felében ültess paradicsomot, salátát, cikóriát, sárgadinnyét, retket, spenótot, görögdinnyét és tököt. Május második felében a hónap végéig articsókát, korai karfiolt, bazsalikomot, mángoldot, sárgarépát, babot, zöldbabot, petrezselymet, rukkolát, zellert és cukkínit. A megfelelő mélységben és megfelelő távolságban helyezd el a magokat a földben. Végül a termőföldet jól locsold meg, de finoman, nehogy megzavard a magokat.

Mit ültess át májusban?

Május az átültetés ideje. Ez egy elégedettséggel teli hónap különösen azoknak, akik az év első részében magágyban termelték saját palántáikat. A hónap első felében kiültetheted a görögdinnye, az uborka, a padlizsán, a sárgadinnye és az édes paprika palántákat, valamint a zellert, paradicsomot, chili paprikát, tököt és a cukkínit. Május második felében ültesd át a nyári/őszi káposzta és a escarole palántákat. Mégegyszer tartsd a megfelelő távolságokat a növények között és amikor végeztél, bő vízzel locsold meg.

Öntözés

Rendszeresen öntözd a növényeket, különösen azokat, amiket éppen vetettél vagy átültettél. Minden esetben az időjárástól függően öntözd a növényeket, ügyelve arra, ha a termőföld túl nedves, az károsíthatja a veteményest, mint ahogy az is, ha túl száraz a talaj.

Mulcsolás vagy gyomlálás?

A gyomok sok problémát okozhatnak a veteményesben, különösen ha most lettek elvetve vagy csíráznak. A gyomok a zöldségekkel/gyümölcsökkel versenyeznek a vízért, tápanyagért ls helyért. A föld kapálásával kiírthatod őket, de ha a növényekhez közel nőttek, egyszerűen csak húzzuk ki kézzel, ügyelve a növények gyökereire. Ha még nem vagy kész, akkor mulcsold a talajt növényeid körül. Takard be a földet szamával, eza művelet korlátozza a gyomok kinövését és a vízveszteséget elpárolgás közben.

Támaszték

Ahogy a konyhakerti növények fokozatosan növekednek, támasztékra lehet szükségük, ami segíti őket a felfelé növekedésben. A paradicsomok indeterminált növekedéssel, a babok és az uborkák jobban fejlődnek, ha a törzsüket a földbe közel a növény aljához szúrt bambusznádhoz vagy lugashoz rögzíted. Legyél határozott, amikor beszúrod a talajba, hiszen a túl sok lyuk kompromitálhatja a gyökérrendszer egészségét. Az alábbi videóban látható, hogyan kivitelezhető mindez: https://youtu.be/S8ooQdUo3CU

Jó kertészkedést kívánunk!

Forrás: Grow The Planet