Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 02. 29.

+ 2 tipp városi hobbikertészeknek

4. tipp: Tárolók, cserepek, dobozok

Ha tárolóeszközt választunk, a legfontosabb szempont, hogy figyelembe vegyük az erkélyen rendelkezésünkre álló alapterületet, valamint a vetni kívánt n övény méreteit és helyigényét.

Bizonyosodj meg róla, hogy a doboz, vagy a balkonláda vízálló, ez akkor okozhat kellemetlenséget, ha öntözéskor az alattad lakó szomszéd is kap egy keveset a locsolásból…

Szögletes cserép erkélyen

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van elegendő helyed és alapanyagod összeácsolni egy ládát, akkor magad is megteheted, de előtte számolj a vetni kívánt zöldségek betakarítási idejével, és gondold át, milyen növényeket szeretnél kombinálni. Hogy mennyire férnek meg egymás mellett az egyes fajták, arról több információt is megtudhatsz blogunkat olvasva, ahol az egyes zöldségeknél feltüntettük a jó párosításokat ( hagymával, répával, paprikával, zellerrel, padlizsánnal, karfiollal céklával ültethető zöldségek).

A műanyag cserép könnyebb és praktikusabb, mint a terrakotta, de ha az erkélyed túlzottan ki van téve a nap sugarainak, akkor az utóbbit válaszd, mivel a terrakotta jobban megtartja a nedvességet.
Ha a cserép formája számodra másodlagos tényező, akkor inkább a szögleteset válaszd, abban több palánta számára biztosíthatsz helyet.

Vannak olyan növények, amelyek igen nagy mélységű cserepeket igényelnek, ezek számára szerencsésebb, ha zsákot, vagy ládát választasz. Ilyen például a földimogyoró és a krumpli, amelyeknek minimum 60-70 cm talajvastagságra van szükségük a megfelelő növekedéshez. Az édeskömény és a póréhagymafelföldelést igényel, ezeknél a zöldségeknél is kell minimum 50 cm mélységű cserép, de vetéskor vagy ültetéskor sose töltsük meg a cserepet a pereméig!

Ha mint tárolóra, a zsákra esett a választásunk, akkor olyat válasszunk, ami jól szellőzik, ilyen például a jutazsák.


5. TIPP: Holdfázisok

Holdfázisok és növények

A talaj előkészítése, a magok vetése és a betakarítás, mind - mind nem árt, ha összhangban van a hold fázisaival. Valószínűleg te is sok, néha egymásnak ellentmondó teóriát hallottál arról, hogy a hold miként befolyásolja a növények életciklusát. A legjobb megoldás, ha objektív szemszögből tekintünk a kérdésre, és azokat vegyítjük saját személyes tapasztalatainkkal. A kísérletezés megengedett, sőt javasolt, de nekünk az alábbi praktikák váltak be:

Növekvő Holdnál az alábbi zöldségeket vesd: retek, cékla, répa, krumpli, bab, borsó, tök, cukkini, paradicsom és uborka (azaz főként azokat, amelyeknek a gyökerét, vagy termését fogyasztjuk).

Fogyó Holdnál javasolt vetnivalók: zeller és hagyma, valamint káposzta, spenót, saláta, endívia, fűszernövények (ebbe a csoportba inkább azok a zöldségek tartoznak, amiknek a levelét fogyasztjuk).

A növények átültetését a 2. negyed kezdetétől a 3. negyed végéig végezzük el, ez a periódus a holdtöltét megelőző egy héttől, az azt követő hétig tart.

Ha gyökereztetni szeretnénk, vagy fűszernövényeket betakarítani , akkor az utolsó negyed kezdetétől az első negyed végéig tartó időszak a legalkalmasabb rá.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow The Planet