Az eper termesztéshez nincs szükség nagy helyre!
A hozzávalók a következők: néhány eper palánta, egy kevés virágföld , levegő és víz. Adj hozzá napfényt és voilá! 60 perces munka után, hetekig élvezheted az ehető kert örömeit a teraszodon.
- 1. Csinálj egy beépített csatornát. A cserép alját egy 3 cm-es rétegben töltsd meg kavicshordalékkal vagy cserépdarabokkal. Különítsd el a kavicshordalékot a földtől méretre vágott szúnyoghálóval vagy nylon harisnyával, majd add hozzá a földet. A legalsó zsebig töltsd meg földdel. Erősítsd meg a talajt, hogy légmentes legyen.
- 2. Kezdd a legalsó zsebbel. Csinálj egy kisebb lyukat a földben. Tegyél a zsebbe egy eperpalántát úgy, hogy a gyökere elterüljön a cserép belsejében. Adj még hozzá földet – erősítsd meg az ujjaiddal – amíg eléred a következő zsebet. Addig ismételd ezt a procedúrát, amíg az összes zseb elkészül. A tetején hagyj egy kis helyet további növényeknek.
- 3. Nagyobb cseréphez, egy PVC csőbe fúrj 5 cm átmérőjű lyukakat 10 centiméterenként. Ültetés előtt helyezd a csövet a cserép közepébe a földön keresztül egészen az utolsó zsebig. Így a víz könnyebben eljut majd az alsó növényekhez is. A tetejére ültethetsz különféle növényeket szorosan egymás mellé, majd jó alaposan locsold meg.
- 4. A talaj legyen mindig nedves. A tartóban termesztett növények hamarabb kiszáradnak, tehát sűrűn locsold és adj hozzá növénytápot. A nedves és vitaminokban gazdag talaj segít a növényeknek gyarapodni. Nem igényel extra karbantartást, egy alkalmi manikűrt kivéve. Csípd le az elhalt leveleket és a túlérett termést, így friss marad a növényed. Pár naponta egy negyedet mindig forgass a cserépen, hogy mindenhol érje elegendő napfény.
Ha mindennel megvagyunk, türelmesen várjuk munkánk finom gyümölcsét!
Forrás: Better Homes And Gardens