A nyár a hűsítő italok, a medencében töltött napok és a fagyos desszertek szinonimája. Az emberek literszámban isszák a vizet és küzdenek a hőség ellen. Emellett, hogy megelőzzük a dehidratációt, elhanyagoljuk az étrendünket! Igen, ne ragadj le az üdítőknél, táplálékbevitellel is hűsítheted a tested! Egyél az alábbi zöldségekből és garantáltan felfrissülsz a meleg nyári napokon is!
1. MENTA: A mentát gyakran használják fogkrémekben, rágókban, cukorkákban, szépségápolási termékekben, teákban és ételekben is. Az ételek közül a mentának van az egyik legmagasabb antioxidáns tartalma. A menta amellett, hogy a rossz lehelet ellen a legjobb orvosság, hűsítő fűszerként is tud szolgálni a nagy kánikulában. Add hozzá salátákhoz, vagy italokhoz (tea, limonádé, stb.) és garantált a felfrissülés!
KÓKUSZDIÓ: A kókuszdió a Föld egyik csodaétele, ami bőségesen gondoskodik minden emberi szükségletről és többszörösen is egészséges. Életmentő hatású: stabilizálja a vércukrot, csökkenti a koleszterint, gyógyító, hidratáló és vészhelyzetben a vérplazmát is helyettesítheti. Frissülj fel egy pohár kókuszvízzel, hogy hosszantartóan hidratált és fiatal maradj!
3. UBORKA: Az uborka magas víztartalma miatt láz- és gyulladáscsökkentő. Adj a salátához friss, ropogós uborkát; ez egy jó mód arra, hogy növekedjen a rostfelvétel, ami így természetesen előregyártott, azzal az extra folyadékmennyiséggel, amire szükséged van. A frissítő uborkás italok is kiváló hűsítők a nyári melegben!
4. OLIVABOGYÓ: Az olivabogyó az egyik legmegosztóbb étel. Az egészséges hatásai híresek, könnyen emészthető és fogyasztásával elkerülhetőek a nyári betegségek is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és jól hűsíti a testet.
5. LOPÓTÖK: Az Ayurvéda, ami egy természetes gyógymódokon alapuló rendszer, a főzött lopótököt ajánlja a jó emésztéshez. A lopótök 90%-os víztartalmú, hűsítő, nyugtató, vízhajtó és epehajtó. Ha a gyomorcső vízhiány miatt valami akadállyal néz szembe, egyél egy kis lopótököt, ami könnyen emészthető. Székrekedés és más emésztési problémák ellen kiváló és emellett még hűsítő is!
6. SPÁRGA: A spárga az első nyári csipegetni való, ami teli van egészséges hatásokkal. Tápanyagokban és rostban gazdag, folsav, króm és A, C, E, K vitamin forrás. Kontrollálja a vércukorszintet, és serkenti a glükóz felszívódását segítő hormon, az inzulin termelődését. Antioxidánsokkal van tele, aminek köszönhetően azon zöldségek közé sorolható, amik semlegesítik a sejt károsító szabad gyököket, így lassítja az öregedés folyamatát és lehűti a test hőmérsékletét.
7. PAPRIKA: Kiváló a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez, csökkenti a vérnyomás szintet, serkenti az anyagcserét, és végül de nem utolsó sorban segít a cukorbetegség megelőzésében és hatásos számos egészségügyi probléma ellen. Salátában, szendvicsben vagy akár magában is kiváló és egészséges csemege!
8. GOMBA: A gombák nátriumban, zsírban, koleszterinben és kalóriákban alacsonyak. Gyakran sorolják a „funkcionális ételek” közé. Segít a krónikus betegségek megelőzésében az antioxidánsok és rostok segítségével. A gomba számos olyan ásványi anyagban is gazdag, amihez nehéz hozzájutni az étrendünkben. Ilyen a szelén, kálium, réz, vas és foszfor, amik tökéletesítik a véráramot és lehűtik a testet a nagy hőségben.
9. KUKORICA: A kukorica jó pantoténsav forrás, ami B vitamint biztosít a stressz csökkentése érdekében. Rendszeres fogyasztásával kedélyállapot javító hatása is van. Számos ásványi anyagban is gazdag: foszfor, kálium, kalcium, kén, magnézium és folsav. Nincs nyár főt kukorica nélkül, ami nem csak finom, de egészséges is!
10. SZÓJABAB: A szójabab proteinben gazdag, segít a nyári nátha megelőzésében. Az egyedülálló fehérjék miatt, csont nélküli húsnak is nevezhetjük. Olyan anyagokat is tartalmaz, amik javítják a vér szabályozását, a vércukorszintet és az immunrendszert.
Próbáld ki ezeket a hűsítően frissítő zöldségeket, a forró nyári napokon és légy a leges-legegészségesebb!
Forrás: Arogyamasthu