Beköszöntött az ősz, nemcsak a naptár szerint, hanem lassan az időjárás is kezd hűvösebbre fordulni. Ez az időszak nemcsak az iskolás gyerekek számára fordulópont, a hobbikertészeknek is akad bőven teendőjük a ház körül. A kerti munka szeptemberben sem áll le, az őszi, sőt még a téli hónapok folyamán is figyelnünk kell veteményeskertünkre, ehhez az alábbi segédletet nyújtjuk.
A legtöbb helyen az ősz a betakarítás időszaka: ekkor érnek meg az utolsó paradicsomok, arról nem is szólva, hogy ekkor van itt az ideje a padlizsán, a bab, a zöldbab, az uborka, a tök, a dinnye, a krumpli és a maradék paprika leszüretelésének. Az sem árt, ha már ekkor elgondolkozunk rajta, hogy a termések magvait miként tesszük el a következő évre. És természetesen a talajról se feledkezzünk meg, ezeket a munkálatokat már augusztusban megkezdhetjük.
Gondoljunk a következő évre...
Amennyiben nem hibrid növényeket ültettél, úgy a termések magvait elraktározhatod következő évre : Hagyj pár jól fejlődő, szép termést rajta a száron (különösen a növény alsó részén termőket érdemes megtartanod), várd meg míg teljesen beérnek, addig ne szüreteld le őket. Miután kiszedted a termésből az érett növény napjait, szárítsd meg őket teljesen. Ezt követően a magokat tekerd papírba, és a csomagot tárold hűvös, sötét és száraz helyen, erre legalkalmasabb egy fém doboz. Ez az eljárás kiválóan alkalmazható uborka, görögdinnye, sárgadinnye és cukkini esetében.
Paradicsommagok esetében más metódus szerint kell eljárnunk. A magokat az őket körülölelő zselés résszel együtt távolítsuk el, majd helyezzük három napra egy pohár vízbe, ahol erjedni kezd. Fehér hártya jelenik meg a víz felszínén, ezt távolítsuk el kanállal, majd kavarjuk meg a folyadékot, így a zselés rész leválik a magokról. Azok lesznek a megfelelő magok, amik a pohár aljára lesüllyednek, ezt követően nincs más dolgunk, mint leöblíteni a paradicsommagokat és árnyékos helyen megszárítani. A tárolás a fent említett zöldségfélékhez hasonlóan történik.
Ami még az őszi teendők közé tartozik:
- Tisztíts meg és pakolj el minden olyan kerti szerszám ot, amit a nyár folyamán használtál, de az őszi időszakban már nem lesz rá szükséged.
- Szüreteld le a még termő zöldségeket/gyümölcsöket, a lehulló és a leszedett, majd kiszárított levelekből komposztot készíthetsz.
- Terítsd szét az előző évből származó komposztot (vagy trágyát) a letisztított területeken. A baktériumoknak köszönhetően a trágya alkotóelemeit lassan beépülnek a talajba, így a veteményeskerted termékenyebb és lágyabb lesz.
- Ideje felkészülni az igazán hideg időkre is, azért hogy a kényesebb növényeket is megóvd a korai fagyoktól (például a fóliasátor, vagy az üvegház is megfelel a célnak).
Az évnek ebben a szakaszában sok zöldségféle még a szabad ég alatt is vidáman terem, ilyen a cikória, a borsmustár, az endívia, a spenót és a fehérhagyma. Természetesen ez az adott régió hőmérsékletétől is függ, de ekkor az édeskömény, a saláta és a fehérhagyma is kiültethető.
Photo credit: Foter / CC BY-SA
Forrás: Grow the Planet