Ősszel mindig van néhány fent maradt zöld paradicsom. Vagy
leszeded így zölden őket, vagy hagyod hogy a fagy sújtson le rájuk. Nehéz
döntés. De ami a legfőbb kérdés: hogyan érjenek meg a zöld paradicsomok is?
A legtöbb paradicsomnak 16°C feletti hőmérséklet szükséges
ahhoz, hogy megérjen. De amint a nappalok rövidebbek és hűvösebbek lesznek, meg
kell tenned néhány óvintézkedést, hogy az utolsó paradicsomszüreted se vesszen
kárba.
Íme néhány tipp, hogy a paradicsomok egészségesek legyenek ősszel is és hogyan érleld meg a zölden maradt paradicsomokat, vagy hogyan hasznosítsd a makacs darabokat, amiket mégis le kellett zölden szedned.
- 1. Ne ess pánikba! A paradicsom palánták
nem tartanak örökké, legyél hálás, azért amit eddig sikerült betakarítani.
Kezdj el tervezni a következő évre
- 2. Az évszak ezen pontján nem igazán éri
meg, hogy befújd őket a betegségek ellen. Csak távolítsd el a beteg leveleket.
- 3. Adj a paradicsomjaidnak egy utolsó adag tápanyagot. A komposzttea vagy hal emulzió megadja a szükséges energiát, hogy kibírják az évszakot.
- 4. Amint az éjszakai hőmérséklet 20°C
alá esik, elég valószínű, hogy már nem hoz újabb termést a növényed. Gyorsítsd
fel az érési folyamatot a még zöld paradicsomoknál úgy, hogy a virágokat
csipkedd le.
- 5. Ha egy kisebb fagy várható, takard be
a növényeket valamilyen kerti szövettel vagy ponyvával. A kerti szövet akár
egész nap is rajta lehet a növényeken, de a ponyva nehezebb, amint lehet szedd
le a növényekről.
- 6. Ha még mindig van zöld paradicsomod a hűvösebb őszi napokon, fordítsd meg és akaszd fel egy száraz, hűvös helységben például garázsban. A termés folytatni fogja az érési folyamatot. Gyökerestül akaszd fel a növényt, a földet lerázhatod róla. Ne akaszd közvetlen napfényes vagy teljesen sötét helyre.
- 7. Vagy maradhatsz a régi, jól bevált
módszernél, hogy az érettebb zöld paradicsomokat leszeded és bent a házban hagyod
érlelődni. Olyan darabokat szedj le, amiknek van némi szín az alján és kicsit
puhább a tapintásuk.
- Opciók a benti érleléshez
- a.) Tedd őket napos ablakpárkányra. Ez a megoldás lehet sikeres vagy sikertelen. Habár a termések sokkal stabilabbak ha a száron csücsülnek, kevésbé gyorsan fognak rothadni, ha fejjel lefele állítod őket.
- b.) Tekerd körbe a zöld paradicsomokat újságpapírral, majd tedd őket egy dobozba maximum 2 rétegben. Tedd a dobozt száraz, sötét helyre és hetente ellenőrizd őket. Általában 3-4 hét kell a megéréshez, de inkább figyeld sűrűbben és távolítsd el a rothadásnak indult paradicsomokat.
- c.) Tedd
a zöld paradicsomokat egy papírzacskóba egy érett almával együtt. Az alma
etilén gázt ad le, ami felgyorsítja a paradicsomok érési folyamatát. Ellenőrizd
naponta a zacskót!
- 8. És végül, bármikor megeheted a zöld
paradicsomot is! Felhasználható levesben, szószok készítéséhez stb.
Forrás: About Home