E heti blogbejegyzésünkben két igazán remek chili dzsem receptet mutatunk be. Hogy melyik a finomabb? Próbáld ki mindkettőt, és győzzön a jobbik!
Chili dzsem vörösborral recept
Hozzávalók:
- 1 kg édes piros paprika (például: kaliforniai paprika)
- 250 g chili paprika
- 1 üveg vörösbor
- 1 db közepes vöröshagyma
- kb. 800 g cukor
- egy csipet durva só
A chili dzsem elkészítése:
1.
Először is vegyél fel egy
vastag gumikesztyűt! Ne becsüld le az óvintézkedéseket, mert a vékony anyagon könnyen át tud hatolni a chili paprika, ami égő érzést kelt a bőrön.
2.
Mosd meg és szárítsd meg az édes és chili paprikákat, majd darabold fel őket. Eközben szedd ki a magházat (ha igazán csípős dzsemet szeretnél, a chili paprika magházát ne távolítsd el, csak az kaliforniai paprikáét). Vágd fel a vöröshagymát apróra.
3.
Minden hozzávalót tegyél egy serpenyőbe, és
főzd 1 órán keresztül lassú tűzön. Tegyél a serpenyőre egy fedőt, és győződj meg arról, hogy hagytál akkora rést, amin a gőz szabadon ki tud áramlani. Ha lejár az idő, zárd el a gázt és hagyd pihenni öt percig.
4.
Ezután
turmixold össze az egészet egy turmixgéppel, és főzd nagyjából fél óráig, most fedő nélkül. Ne feledkezz meg arról, hogy folyamatosan keverd, annak érdekében, hogy megakadályozd, hogy a pép odaragadjon a serpenyőd aljára. Amikor a chili dzsem besűrűsödik, kapcsold ki a tűzhelyet és öntsd át az elkészült dzsemet sterilizált üvegekbe. Tedd az üvegeket forrásban lévő vízbe negyed órára, majd zárd el a gázt, és várd meg, amíg a víz lehűl, mielőtt kivennéd őket. Az üvegeket hűvös, száraz helyen tárold!
Chili dzsem gyömbérrel és borecettel recept
Hozzávalók:
- 8 pirospaprika kimagozva és szeletelve (kápia, vagy kaliforniai paprika)
- 10 db chili felszeletelve
- egy ujjnyi nagyságú gyömbér hámozva és szeletelve
- 8 db fokhagyma gerezd hámozva
- 750 g barna porcukor
- 400 g paradicsomszósz konzerv
- 250 ml borecet
A chili dzsem elkészítése:
1.
A paprikát, a chili paprikát (ez utóbbit a magokkal együtt, ha bírod a csípőset), a gyömbért és a fokhagyma gerezdeket öntsd a konyhai robotgépbe, és
turmixold addig, amíg finomra össze nem szeletelődnek.
2.
Egy felhevített serpenyőbe öntsd az így felszeletelt összetevőket, add hozzá a paradicsomszószt, a cukrot és a borecetet, majd
főzd össze a hozzávalókat. Ha a felszínen hab képződik, fölözd le; majd vedd lejjebb a hőfokot és párold körülbelül 50 percig a szószt alkalmanként megkeverve. Amint a dzsem kellően ragadós lesz, folytasd a főzést még 10-15 percig folyamatos kavargatás mellett, így nem ég oda. Sűrű, bugyogó lávának kell kinéznie, amikor elkészült.
3.
Hagyjuk kicsit hűlni a készítményt, majd öntsük át kellően megtisztított befőttesüvegekbe, és hagyjuk teljesen kihűlni őket.
Tartsd hűvös helyen az elkészült dzsemet!
Az igazán finom receptek kulcsa a minőségi összetevőkben rejlik. Az otthon termesztett chili paprikának nincs párja!