A kérdés: Mik azok, amik „barnának” és mik azok, amik „zöldnek” számítanak?
Íme egy egyszerű lista gyakori komposztálható anyagokról zöld és barna csoportra bontva. A ZÖLDEK azok az anyagok, amik nitrogénben és fehérjében gazdagok. Ezek azok a dolgok, amik hajlamosak felmelegíteni a komposzthalmot, mert segítik a mikroorganizmusokat nőni és gyorsan megsokszorozni. A BARNÁK szén vagy szénhidrát gazdag anyagok. Tápanyagforrások a termőföldben levő összes organizmusnak, amik a mikrobákkal dolgoznak, hogy lebontsák a komposzt tartalmát.
BARNÁK:
- lehullott falevelek
- tűlevelek
- gallyak, letört faágak, fakéreg
- szalma vagy széna
- fűrészpor
- kukoricaszár
- papír (újságpapír, jegyzetpapír/fénymásolópapír, papírtányér, szalvéta, kávé filter)
- pamut anyag
- redős karton (viaszos vagy más egyéb borítás nélkül)
ZÖLDEK:
- lenyírt fű
- őrölt kávé/teafilter
- zöldség és gyümölcs darabkák
- évelő és egynyári növények lenyesett darabjai
- tojáshéj
- állati trágya (tehén, ló, bárány, csirke, nyúl stb. Nem macska vagy kutya ürülék!)
- hínár
Gyakran látni fogod a barnák és a zöldek ideális arányát. Általában 3-4 rész barna 1 rész zöld az már jó arány, de nem kell ennyire pontosnak lenned. Bomlás történhet, ez egy természetes folyamat. Halmozd össze a komposztálandókat, forgasd meg (vagy ne), és idővel kész a komposzt. Ilyen egyszerű az egész!
Forrás: About Home