Amit érdemes tudni a fekete káposztáról…
A fekete káposzta a káposztafélék családjába tartozik (ezen belül pedig alábbi fajtához sorolják: Brassica oleracea var. acephala ), olasz nevén, mint Cavolo nero is ismert. Különleges káposztaféle, ugyanis közeli rokonságban áll a kelkáposztával, mégis küllemben jelentősen eltér tőle, mivel a levelei nem alkotnak tömör és kerek káposztafejet . Ez a hazánkban talán kevésbé ismert fajta mediterrán vidékről származik, és a római korban vált igazán ismertté abban a régióban.
Fél évszázada még főként toszkán receptekben fordult elő a fekete káposzta neve, manapság azonban már sokkal szélesebb körben használják és ismerik, különösen a hűvösebb klímájú területeken népszerű, mint leves alapanyag. A kissé hólyagos felszínű jellegzetes levelek, amiket még zsenge korban szednek le és készítenek elő, igazán egyedi és összetéveszthetetlen ízt adnak a leveseinknek, télidőben különösen test- és lélekmelengető, finom csemege.
A toszkán ízvilágot könnyedén a konyhádba varázsolhatod, ráadásul az alapanyagot a legmegbízhatóbb termelőtől szerezheted be, azaz te magad is belevághatsz a termesztésébe, még veteményeskert sem kell hozzá!
Talaj és cserép
A fekete káposzta a 6 -7 pH értékű talajt kedveli, melyet mindig tartsunk hűvösen és nedvesen, figyeljünk arra, hogy elkerüljük a túlöntözést. Serkenthetjük a zöldség növekedését, ha szerves anyagban gazdag talajba ültetjük, vagy a földjéhez nitrogén tartalmú trágyát adunk. Ügyeljünk a túltrágyázásra, ha túl nagy mennyiségben adagolunk a cserépbe, akkor a káposztánk túl nagyra nő és korán elvirágzik.
Ne használjunk olyan talajt, amelyben előzőleg más káposztaféle volt termesztve!
A fekete káposzta gyökere nem hatol mélyre, a felszín közelében terjeszkedik, de a növény ennek ellenére elég magasra nőhet, bizonyos esetekben akár az egy métert is elérheti. Ezért mindenféleképp nagyobb méretű cserepet válasszunk, olyat, aminek a mélysége minimum 40 cm, és legalább 50 liternyi virágföld belefér.
Ha cserép helyett inkább a zsákra voksolunk, akkor legalább 40 – 50 cm magasságban töltsük fel földdel, de két fekete káposzta egymás mellett ebben a tárolóban sem fog elférni!
A fekete káposzta vetése
A fekete káposzta kifejezetten téli zöldség, hűvös időben csírázik, a vetést követő második hónapban pedig már igen szép leveleket hoz. A magas hőmérsékletet kifejezetten nem kedveli, ezért a nyár folyamán lehetőleg ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Melegebb égtájakon egész évben vethető, leszámítva a legmelegebb nyári hónapokat, hűvösebb klímájú területeken, ahol a hőmérséklet még nyáron sem megy 25 – 30 °C fölé, tél végétől nyár végéig vethető.
A fekete káposztát általában szabadtéren, fogyó holdnál vetik, egy cserépbe egy, maximum kettő mag kerüljön. A talajt tartsuk nedvesen egészen a csírázásig, majd azt követően is gyakran öntözzük, a hajtás szépen növekszik majd, különösen, ha a nyár folyamán árnyékos helyre tesszük a cserepet.
Photo credit: Foter / CC BY-SA
Forrás: Grow the Planet