A legfőbb kérdés a kezdő komposztálóknál, hogy „mi az, amit
komposztálhatok?” Az az előző blogunkból is kiderült és érdemes tudni, hogy két
alap csoport van (zöldek és barnák, vagyis a nitrogénben gazdagok és a szénben
gazdagok), amit a tárolóba tehetsz. Segítség lehet, ha van egy listád
komposztálható dolgokról.
Ami ezen a listán van, nem mindenkinek lesz jó. Páran
aggódnak a kártevők miatt, ők kihagyják a gabonatermésű dolgokat, mint pl.:
rizs, tészta, kenyér. Más úgy döntenek,
inkább újrahasznosítják az újságpapírt, mint komposztálják. Ez teljesen rendben
van. Tekintsd a listát egy kiinduló pontnak, hogy miket komposztálhatsz
biztonságosan.
Észre vehető, hogy néhány dolog hiányzik a listáról, mint a hús, tejtermékek és zsíros dolgok. Egyébként ezeket is lehet komposztálni, de azért maradtak ki a listáról, mert külön extra odafigyelést igényel, ha belekerülnek a komposztba. Amik a listán szereplenek biztonságosak neked is és a kertednek is.
Pár szó az arányokról. Ha szuper gyors komposztot szeretnél csak akkor kell az arányokra figyelned. De ha csak fokozatosan szeretnél komposztot, és el akarod kerülni, hogy a szerves anyagok a szemétlerakóba kerüljenek, akkor nem kell az arányokkal törődnöd. Ha a tárolód kezd nedves és büdös lenni, adj hozzá több barna dolgot és a zöldeket hanyagold egy kis időre. Forgasd meg. Ha a tárolód csak ül ott egy helyben és nem bomlik, adj hozzá több zöldet, forgasd meg és újra bomlani kezd majd. Komposztálás, akkor is történik, ha nem csinálunk semmit. Az a kérdés mennyire vagy türelmes.
ZÖLDEK
Ők a nitrogénben gazdag hozzávalók. Sok bennünk a nedvesség, hamar lebomlanak és megfelelő hőt nyújt a halomnak. Zöldeknek nevezik őket, mert bárminyen növényi származék megfelel ide: kávézacc , igaz barna színű, de nitrogénben gazdag, így a zöldekhez tartozik. Íme a zöld doglok listája:
1. Zöldség
és gyümölcshéj
2. Citrus
félék héja
3. Dinnye
héj
4. Kávézacc
5. Teafű/
Teafilter
6. Régi
zöldségek
7. Szobanövény
metszések
8. Magok,
amik nem csíráztak ki
9. Lenyírt
fű
10. Friss levelek
11. Elhervadt virágok
12. Elhalt növények (amiken nincs
kártevő, vagy betegség)
13. Hínár
14. Főzött rizs
15. Főzött tészta
16. Nem friss kenyér
17. Kukorica héj
18. Kukoricacső
19. Brokkoli szár
20. Gyep, ami az új virágányás miatt lett
eltávolítva
21. Lemetszett dolgok a kertből
22. Virághagyma
23. Ünnepi zöldek (füzérből, díszekből)
24. Régi fűszerek
25. Tojás héj
BARNÁK
Ők a szénben gazdag hozzávalók, ami gáztelítést és szerkezetet ad a komposzt halomnak. Lassabban bomlanak le, tehát jobb ha nagyon kicsi darabokra vagdosod őket, ha lehetséges. Íme a barnák listája:
26. Aprított újságpapír
27. Aprított fénymásoló lap/ jegyzet
füzet
28. Aprított nem fényes szórólap
29. Kartondoboz (fényes borítás nélkül)
30. Szalma
31. Hörcsög/tengerimalac/nyúl alom
32. Lehullott levelek
33. Törött gallyak, kisebb ágak
34. Fenyőtoboz
35. Mogyoróhéj (dióhéjat kerüld el)
36. Fagyapot
37. Raffia
38. Használt szalvéta
39. WC papír, papírtörlő, papírhenger
40. Lehullott madárfészek
41. Tűlevél
42. Használt kévé filter
43. Összenyomott, felaprított papír
tojástartó
44. Fűrészpor (kezeletlen fából)
45. Barna papír bevásárlózacskók
apírtva/szaggatva
46. Barna papír csomagoló zacskók
apírtva/szaggatva
47. Maradék tőzeg, kókuszháncs
48. Kókuszháncs függő kosárkából
49. Fa darabok
50. Csirke alom
Ez a lista egy jó kiindulópont, komposztálható dolgokról. Amint láthatod, számos háztartásbeli dolog megtalálható a listán, amit inkább komposztálj, mint hogy kidobj.
Előző blogunkat itt olvashatod: "Barna" és "Zöld" dolgok a komposztáláshoz
Forrás: About Home