Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 01. 19.

Torokfájás? Nem probléma!

Mézes gyógytea válogatott gyógynövényekkel

Ez a készítmény a köhögésre és a torokfájásra jelent gyógyírt. Könnyű elkészíteni, mindössze pár friss gyógynövényre és egy kevéske mézre van szükségünk. Ennek az egyszerű receptnek minden összetevője jótékonyan hat a légutakra. A mályva levelei enyhítik a torokfájást és csökkentik a gyulladást, a citromfű levele nyugtató hatású, a menta a torokra hat jótékonyan és segíti az emésztést, a méz pedig antibakteriális hatású.

Tea törökfájásra

Eme egyszerű csodaszer összetevői:

- Mályva (6 levél)
- Citromfű (16 levél)
- Menta (4 levél)
- Méz (2 kávéskanál)
- 500 ml víz

A gyógytea elkészítése: A vizet forraljuk fel, öntsük egy bögrébe, majd adjuk hozzá a mézet és a gyógynövény leveleket. A bögrét fedjük le és hagyjuk negyed óráig állni, majd a leszűrést követően fogyasszuk el.


Zsályatea

A zsálya nemcsak a torokfájásra hatékony ellenszer, hanem az íze is kellemes.

Összetevők:
- Zsálya (6 levél)
- citromlé
- 1 fahéjrúd
- 1 l víz
- Ízesítésként egy kevés méz ízlés szerint

A zsályatea elkészítése: A frissen szedett zsályaleveleket mossuk meg és vágjuk apróra, ha nincs otthon friss, az sem baj, a szárított is megfelel. A leveleket és fahéjrudat áztassuk forró vízben 10-15 percig, majd szűrjük le, ezt követően ízesíthetjük citromlével és mézzel.


Borsmenta tea

Most egy igazán hathatós kombináció következik: a borsmenta, a gyömbér és a fokhagyma már önmagában is karakteres ízű és jótékony hatású, együtt azonban igazán különleges ízvilágot adnak. Mindhárom összetevő baktérium- és vírusölő hatású, emellett a borsmenta gyulladást is csökkenti, sőt ha citromlevet is adunk a készítményhez, akkor a napi C vitamin adagunkról is gondoskodtunk!

Borsmenta tea meghűlésre

A borsmenta tea összetevői:
- Borsmenta (6-8 levél)
- egy negyed citrom frissen facsart leve
- 8 szelet gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- méz

A gyógyital elkészítése: Hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket, a gerezdek oldalán tegyünk késsel apróbb bemetszéseket, hogy az illóolajok távozhassanak. A fokhagymát, a gyömbérszeleteket és a borsmentát 10-15 percig forraljuk 4 bögrényi vízben, végül a szűrést követően adjuk hozzá a mézet és a citromlevet.

A legjobb, ha a teakúrát még a betegség elején elkezdjük, 2-3 bögre naponta csodákra képes.

Egészségünkre!

Photo credit: Foter / CC BY-SA