Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 09. 16.

A növények és a pH érték

A kertünkben termesztett növények többsége a semlegeshez közeli pH értékű talajt kedveli, azonban az enyhén savas (pH 6) és az enyhén lúgos (pH 7.5) értékek preferálása fajtánként eltérhet.

A talaj pH értékének vizsgálata

De mi is az a pH?

Egy anyag savas, vagy lúgos tulajdonságát jelöli a 0 maximum savas értéktől a 14 maximum lúgosig. A pH érték a H+ ionok, közvetetten pedig az OH- ionok számát méri egy oldatban. Ha az előbbi jobban érvényesül, akkor savas hatásról beszélünk, de ha az OH- ionok számában mutatkozik nagyobb érték, akkor lúgosról. Ha a savas/lúgos arány kiegyensúlyozott, akkor semleges hatásról beszélünk.

A talaj pH értékét a talajban található víz alapján határozzuk meg. A talaj pH értéke számos külső tényezőtől függ, mint például az ásványi anyagok összetételétől, az esőzés mennyiségétől, a hőmérséklettől, illetve a biológiai hatásoktól (a növények aktivitásától és a talajban élő mikrobáktól). Az emberi tevékenységek is befolyásolják egy adott talaj pH értékét, ilyen eljárás például az öntözés, vagy a trágyázás.

A talajvízben található anyagok, illetve a talajvíz tulajdonságai nem elhanyagolhatóak, hiszen a növények a tápanyagok többségét ezen keresztül veszik fel. A savasság és a lúgosság a tápanyagok felszívódásának mértékére is kihat. Általánosságban a nitrogén, a foszfor, a kén és a kálium könnyedén felvehető egy növény számára pH semleges környezetben, míg a kalcium és a magnézium felszívódásának inkább az enyhén lúgos talaj kedvez. Másrészről a vas, a réz és a cink felszívódását inkább a savas környezet segíti elő.

A szélsőséges eseteket leszámítva, a mezőgazdaságban termelt nővények zöme, a semleges pH értékhez közeli tartományt kedveli leginkább, a zöldségek és gyümölcsök termesztéséhez leginkább a 6 – 7.5 közötti pH érték a legmegfelelőbb. Arról nem is beszélve, hogy a talajban található baktériumok zöme is a semleges pH értékű talajt részesíti előnyben. Egyes baktériumfajták jelentősen hozzájárulnak a talajban található nitrogén megkötéséhez (aminek a zöldségek szimbiózisában van szerepe), a nitrifikálásban (folyamat, mely segítségével a növény a talaj ammóniatartalmát alakítja át felszívódásra alkalmasabb vegyületté). A savas kémhatás nemcsak a baktériumoknak árt, hanem a gombák elszaporodását is elősegíti.


Az alábbi táblázatban rövid összefoglalót nyújtunk, hogy talajunk pH értéke mely zöldségek és fűszernövények igényeit elégíti ki leginkább:

Növény neve: pH_min pH_max
Aszparágusz (zöld) 6.40 7.50
Bab
6.00 7.50
Bazsalikom
6.80 7.00
Borsmustár 6.00 7.00
Borsó
6.00 6.50
Brokkoli
6.00 7.00
Burgonya 5.00 6.00
Cékla
6.50 7.00
Cukkini
5.50 7.50
Dinnye
6.00 7.50
Disznóbab 7.00 8.00
Édeskömény
6.00 6.80
Endívia 6.00 7.00
Eper
5.00 7.00
Fehérhagyma
6.00 7.00
Fejeskáposzta
6.50 7.20
Görögdinnye 6.00 7.00
Fokhagyma 6.00 7.00
Hagyma
6.00 7.00
Karalábé
6.00 7.00
Karfiol
6.50 7.00
Kelbimbó 6.00 7.00
Kerti zsázsa 6.00 7.00
Mángold 6.50 7.00
Mogyoróhagyma
6.00 7.00
Oregánó
6.00 9.00
Padlizsán
6.00 8.00
Pagodakarfiol 6.00 7.00
Paprika
6.00 7.00
Paradicsom
6.00 6.80
Petrezselyem
6.00 7.00
Póréhagyma
6.00 7.50
Répa
6.00 7.00
Retek
6.00 7.00
Rozmaring
5.00 8.50
Saláta
6.00 7.00
Savoyai káposzta 6.50 7.20
Uborka
6.00 7.00
Zeller
6.00 7.00
Zöldbab
6.00 7.50

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet