A kertünkben termesztett növények többsége a semlegeshez közeli pH értékű talajt kedveli, azonban az enyhén savas (pH 6) és az enyhén lúgos (pH 7.5) értékek preferálása fajtánként eltérhet.
De mi is az a pH?
Egy anyag savas, vagy lúgos tulajdonságát jelöli a 0 maximum savas értéktől a 14 maximum lúgosig. A pH érték a H+ ionok, közvetetten pedig az OH- ionok számát méri egy oldatban. Ha az előbbi jobban érvényesül, akkor savas hatásról beszélünk, de ha az OH- ionok számában mutatkozik nagyobb érték, akkor lúgosról. Ha a savas/lúgos arány kiegyensúlyozott, akkor semleges hatásról beszélünk.
A talaj pH értékét a talajban található víz alapján határozzuk meg. A talaj pH értéke számos külső tényezőtől függ, mint például az ásványi anyagok összetételétől, az esőzés mennyiségétől, a hőmérséklettől, illetve a biológiai hatásoktól (a növények aktivitásától és a talajban élő mikrobáktól). Az emberi tevékenységek is befolyásolják egy adott talaj pH értékét, ilyen eljárás például az öntözés, vagy a trágyázás.
A talajvízben található anyagok, illetve a talajvíz tulajdonságai nem elhanyagolhatóak, hiszen a növények a tápanyagok többségét ezen keresztül veszik fel. A savasság és a lúgosság a tápanyagok felszívódásának mértékére is kihat. Általánosságban a nitrogén, a foszfor, a kén és a kálium könnyedén felvehető egy növény számára pH semleges környezetben, míg a kalcium és a magnézium felszívódásának inkább az enyhén lúgos talaj kedvez. Másrészről a vas, a réz és a cink felszívódását inkább a savas környezet segíti elő.
A szélsőséges eseteket leszámítva, a mezőgazdaságban termelt nővények zöme, a semleges pH értékhez közeli tartományt kedveli leginkább, a zöldségek és gyümölcsök termesztéséhez leginkább a 6 – 7.5 közötti pH érték a legmegfelelőbb. Arról nem is beszélve, hogy a talajban található baktériumok zöme is a semleges pH értékű talajt részesíti előnyben. Egyes baktériumfajták jelentősen hozzájárulnak a talajban található nitrogén megkötéséhez (aminek a zöldségek szimbiózisában van szerepe), a nitrifikálásban (folyamat, mely segítségével a növény a talaj ammóniatartalmát alakítja át felszívódásra alkalmasabb vegyületté). A savas kémhatás nemcsak a baktériumoknak árt, hanem a gombák elszaporodását is elősegíti.
Az alábbi táblázatban rövid összefoglalót nyújtunk, hogy talajunk pH értéke mely zöldségek és fűszernövények igényeit elégíti ki leginkább:
Növény neve: | pH_min | pH_max |
Aszparágusz (zöld) | 6.40 | 7.50 |
Bab |
6.00 | 7.50 |
Bazsalikom |
6.80 | 7.00 |
Borsmustár | 6.00 | 7.00 |
Borsó |
6.00 | 6.50 |
Brokkoli |
6.00 | 7.00 |
Burgonya | 5.00 | 6.00 |
Cékla |
6.50 | 7.00 |
Cukkini |
5.50 | 7.50 |
Dinnye |
6.00 | 7.50 |
Disznóbab | 7.00 | 8.00 |
Édeskömény |
6.00 | 6.80 |
Endívia | 6.00 | 7.00 |
Eper |
5.00 | 7.00 |
Fehérhagyma |
6.00 | 7.00 |
Fejeskáposzta |
6.50 | 7.20 |
Görögdinnye | 6.00 | 7.00 |
Fokhagyma | 6.00 | 7.00 |
Hagyma |
6.00 | 7.00 |
Karalábé |
6.00 | 7.00 |
Karfiol |
6.50 | 7.00 |
Kelbimbó | 6.00 | 7.00 |
Kerti zsázsa | 6.00 | 7.00 |
Mángold | 6.50 | 7.00 |
Mogyoróhagyma |
6.00 | 7.00 |
Oregánó |
6.00 | 9.00 |
Padlizsán |
6.00 | 8.00 |
Pagodakarfiol | 6.00 | 7.00 |
Paprika |
6.00 | 7.00 |
Paradicsom |
6.00 | 6.80 |
Petrezselyem |
6.00 | 7.00 |
Póréhagyma |
6.00 | 7.50 |
Répa |
6.00 | 7.00 |
Retek |
6.00 | 7.00 |
Rozmaring |
5.00 | 8.50 |
Saláta |
6.00 | 7.00 |
Savoyai káposzta | 6.50 | 7.20 |
Uborka |
6.00 | 7.00 |
Zeller |
6.00 | 7.00 |
Zöldbab |
6.00 | 7.50 |
Photo credit: Foter / CC BY-SA
Forrás: Grow the Planet