Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 07. 16.

Amiről ne feledkezz meg nyári teendőid sűrűjében:

A zöldségek betakarításának időszaka előtt, amely - legyünk őszinték - igen kellemes és "gyümölcsöző" időszak, ne felejts el a talajjal is foglalkozni! Mindössze néhány egyszerű lépést kell ismerned, amelyek alkalmazásával elősegítheted, hogy a zöldségeid hosszabb ideig teremjenek és egészségesek maradjanak mindaddig, ameddig nem kezded meg a betakarításukat. Ha nem tudod, hogy pontosan milyen lépésekre kell odafigyelned, akkor kövesd figyelemmel az alábbi rövid ismertetőt, amely biztos segítségül szolgálhat növényeid alapvető szükségleteinek kielégítésében és fenntartásában!


Tennivalók a kertben

1.
A nyár folyamán érdemes a talajt meglazítanod a növények körül, ehhez a feladathoz a legjobb, ha egy kapát, vagy egy kisebb kaparót használsz. Ügyelj arra, hogy óvatosan csináld, és csak akkor kezdj neki, ha a növény gyökerei már jóval a földfelszín alatt burjánzanak, mivel ha fentebb gyökerezik, könnyen megsértheted.

Miért használj kapát? A kapa segítségével természetesen egyrészt kiírthatod a gyomokat, és feltörheted a talajt, így ezeken a réseken keresztül szellőzik, és vezeti el a vizet a gyökerekhez a talaj.

2.
A másik dolog, amit meg kell tenned és ugyanolyan fontos teendő, mint az előző, az a föld felpúpozása a gyökérzetre. Alapvetően ez azt jelenti, hogy a talaj egy kis domb formáját képez a gyökér száránál. Ez a praktika a gyökérzet megóvása mellett abban is segít, hogy stabilabban álljon az adott növény (például akkor, ha erős szél fúj), továbbá segíti a gyökérképződést, és korlátozza a víz elpárolgását.

Több növény esetében is javasoljuk ezt a praktikát, tipikusan jó példa erre a paradicsom. A paradicsom esetében fedjük le a szárat egy vékony réteg műtrágyával, és öntözzük meg. A plusz földréteg lehetővé teszi, hogy új gyökereket növesszen a paradicsom, de nagyon jótékony másfajta zöldségek esetében is, mint például az édeskömény és a póréhagyma, ezeknél a növényeknél a paradicsomhoz hasonlóan kell eljárni a talajgongozás során.

3.
Az öntözés nagyon fontos tényező a nyári hónapokban. Meg kell birkózni a száraz időszakokkal és a viharokkal, szerencsés esetben azzal is, hogy egy nyaralás ne döntse romba a szorgos munkával kialakított veteményeskertet.

Ha például szeretnél elutazni egy kicsit hosszabb időre, akár egy hosszú hétvégére is, akkor célszerű bőségesen megöntözni a növényeidet, mielőtt elmész. Ezt úgy érdemes megtenni, hogy aznap óránként meglocsolod a kertet, így nem illan el egyből a víz, hanem fokozatosan szívódik fel, és hosszan tartó nedvességet eredményez. Dönthetsz amellett is, hogy beépítesz egy automata öntözőrendszert, de ez viszonylag költséges megoldás, amely, ha kis méretű kerttel rendelkezel, kevésbé térül meg.


Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet