meta name="description" content="Egy tároló-alkalmatosság, amit kifejezetten ilyen zöldségek számára ajánlunk, ez pedig nem más, mint a zsák!" />

Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 11. 12.

Zöldségek - zsákban

Az erkélyen nevelgetni zöldségeinket valódi kihívást jelent mind helygazdálkodás, mint pedig az új kertészkedési módszerek megtanulása szempontjából, de mielőtt rávágnád, hogy mindez számodra már túl nagy, szinte lehetetlenbe nyúló feladat, hadd emlékeztessünk arra, hogy elkezdeni sohasem könnyű, de nem szabad az első nehézségeknél megállni, hiszen számos praktikát leshetsz el tapasztaltabb hobbikertészektől, sőt a cikkeink között is folyamatosan találsz hasznos tanácsokat.

Az egyik legproblémásabb pontja az erkélyen történő zöldségtermesztésnek, hogy találjunk egy megfelelő mélységű virágcserepet, különösen a krumpli, a dinnye, a gyömbér, a földimogyoró és a csicsóka esetében okoz nehézséget a megfelelő cserép beszerzése; de a folyamatos szártakarást igénylő növényeknél – mint például az édesköménynél, a póréhagymánál és a zellernél – is figyelnünk kell erre a kritériumra.

Ez az akadály könnyen megkerülhető, ugyanis van egy olyan tároló-alkalmatosság, amit kifejezetten ilyen zöldségek számára ajánlunk, ez pedig nem más, mint a zsák! Növénytermesztés szempontjából természetesen nem a műanyagból készült zsákok, hanem a jutazsákok a legalkalmasabbak, melyek megfelelő szellőzést biztosítanak a gyökérzetnek, a lényeg, hogy természetes anyagból készült, legalább 120 cm magasságú darabot válasszunk ki a célra.

A jutazsák azért is jó megoldás, mert kellően nedvszívó, csökkenti a penészgomba és egyéb gombafajták szaporodásának esélyeit. A természetes anyagból készült zsák ráadásul lebomló és újrahasznosítható, de figyeljünk arra, hogy masszívabb kivitelezésűt, sűrűbb szövésűt válasszunk, különben könnyen előfordulhat, hogy az első öntözést követően a virágföld a szöveten keresztül távozik.


Krumpli jutazsákban

Palántázás - zsákba

1.
Görgessük le a zsák széleit, majd tegyünk az aljára annyi földet, hogy a szövet megfeszüljön. Egészen addig görgessük le és töltsük meg virágfölddel, amíg a zsák magassága el nem éri a 25 cm-t, ez az a szintmélység, ami már sok növény számára megfelelő lehet (kivéve a krumpli, földimogyoró).

2.
A zsákot nedves földdel töltsük meg, miután ez megtörtént, ültessük bele a palántákat, az eljárás hasonló, akárcsak a virágcseres megoldás esetében. Ügyeljünk arra, hogy ne színültig töltsük meg a zsákunkat , ha például 70 x 80 cm-es darab áll a rendelkezésünkre, elegendő 30-40 cm mélységig; 120 cm-es esetében pedig bőven elegendő az 50 cm-es réteg.
( A virágcserépbe történő kiültetésről alábbi cikkünkben olvashatsz.)

3.
Természetesen a zsák méretei leginkább a termeszteni kívánt zöldség igényeitől függnek, a legnagyobb helyigényű a krumpli, a csicsóka és a gyömbér; a zeller, a póréhagyma és az édeskömény inkább gyakori felföldelést igényel.

A legnagyobb problémát a stabilitás jelentheti, azaz a zsákot neki kell támasztani valamilyen szilárd felületnek, például a falnak vagy a korlátnak.


Nos, ha ezekkel a teendőkkel megvagy, akkor a kertészkedésnek már nincs semmi akadálya, rengeteg zöldségfélével kipróbálhatod az új módszert!

Forrás: Grow the Planet

Photo credit: Foter / CC BY-SA (borítókép)