Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 05. 06.

Zöldségek a hűtőben: nem mindig jó ötlet!

A frissen leszedett, vagy a piacon vásárolt zöldségek és gyümölcsök egy természetes romlási folyamaton mennek keresztül, amely intenzitása és időtartama fajtánként eltérő lehet. Tehát, ha felszedés után nem eszed meg azonnal őket, akkor különböző stratégiákat alkalmazhatsz tartósításukra és frissen tartásukra, legtöbb esetben a hűtőt nem is kell használnod.

Mi történik a zöldséggel, gyümölccsel a betakarítás után?

Valójában egy sor biokémiai folyamat megy végbe, anélkül, hogy észrevennéd, a szövetek lélegzésétől az energia előállításon át. A zöldségek és a gyümölcsök veszítenek a tápértékükből, megváltozik a vitamintartalom - különösen a C, A és B – cukor- és fehérjetartalom.

A legáltalánosabb stratégia, amivel lassítani tudod a zöldségek és a gyümölcsök öregedési folyamatát, a hőmérséklet-szabályozás, azaz, ha beteszed a zöldségeket a hűtőbe. A hideg annyiban fontos, hogy ezzel lassítani tudod a biokémiai folyamatokat, így a rothadás időtartama lényegesen meghosszabbodik.

Zöldségek a hőtőben


Fokhagyma, hagyma és mogyoróhagyma

Egyszerűen csak söpörd le róluk a földet (soha ne mosd meg), és tárold hűvös, sötét helyen a hagymákat, például pincében vagy a kamrádban, ahol az állandó kőmérséklet 10° C körül van. A legjobb módja a hagyma tárolásának, ha papírzacskóba teszed, annak érdekében, hogy megvédd a páratartalomtól. A hűtőszekrény nem tipikusan ideális környezet a hagymafélék tárolására, mert az ottani páratartalom miatt hajlamosabbak lesznek a rothadásra.

Burgonya

Mindannyian tudjuk, hogy a burgonya szereti a sötétet, de kevésbé ismert tény az, hogy nem szereti a túl magas páratartalmat és mindenek előtt a hideget. A túlságosan alacsony hőmérséklet megváltoztatja a cukortartalmát és a burgonya ízét, valamint az állagát is. A legjobb megoldás, ha a kamrád alsó részén tárolod, közel az almához, mivel annak etilén tartalma megakadályozza a burgonya csírázását.

Paradicsom

A legtöbb paradicsom (leszámítva néhány fajtát) nem áll el sokáig, ezért leszedés után nem sokkal el kell fogyasztani. Jól lehet hűtőszekrényben tárolni, de a legjobb módja a tárolásnak, ha időben papírzacskóba teszed, amint tudod, elfogyasztod, mert a hideg csökkenti a paradicsom aromatartalmát és megkeményíti, ezért kerüld el, hogy túl hosszú ideig tárolod hűtőszekrényben! A hűtőszekrényen kívüli 16 °C körüli, jól szellőző helyen érdemes tárolni.

Tök

Ha a tököt hűvös helyen tárolod, akkor az nagyon sokáig eláll, ilyen hely például a kamra, vagy a pince, a lényeg, hogy fagytól védett, szellős, száraz helyet válassz. A hűtőszekrény túl páradús környezet a tök számára.

Alma

Az alma tárolására 7-10 °C közötti hőmérséklet ideális. Tanácsos a zöldségektől külön tartani, mert könnyen átveszi azok szagát. Érdemes olyan helyet választani, ahol sötét és hűvös van, de ne várd, hogy hónapok után is olyan ropogós legyen, mint amikor odatetted. Általában 10 napig még olyan ízű, mintha a fáról vetted volna le, de utána már érdemesebb például süteményekhez használni, mert ekkor nem érződik olyan intenzíven, hogy már nem olyan friss.

Gesztenye

A gesztenyét csak nagyon kevés ideig lehet tárolni és erre teljes mértékben alkalmatlan a hűtőszekrény. Tedd faládákba, a legjobb, ha csak egy rétegben rendezed el őket, majd tárold hűvös, jól szellőző helyen.

Citrusfélék

A citrusfélék, különösen a narancs tárolásának nem a legjobb módja a hűtő, mivel ott hamar megkeserednek, annak ellenére, hogy bőrük feszesnek és kemények látszik.

Trópusi gyümölcsök

Mivel a trópusi gyümölcsök forró körülmények között nőnek, ezért csak kicsit hűvös helyen szabad őket tárolni és így nem szenvednek kárt, nem feketednek meg.


A modern otthonokban ritkán van megfelelő környezet a gyümölcsök és zöldségek optimális tárolására. Ha úgy döntesz, hogy mégis a hűtőszekrényt választod, akkor arra is figyelned kell, hogy a hűtő belső hőmérséklete nem minden pontján egyforma. Tégy mindent a megfelelő helyre, lehetőleg zárt zacskókban.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet