Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 03. 30.

Zöldborsó, a "királyi eledel"

A Fabacea családba tartozó zöldborsót már a rómaiak és a görögök is ismerték, napjainkban pedig a világ minden táján nagy népszerűségre tett szert.

Az alacsonyabb társadalmi osztályok számára sokáig az élelmezés egyik alappillérének számított, mivel amellett, hogy szárítva könnyen és hosszabb ideig tárolható, rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az emberi szervezet számára.

Más szemszögből nézve a zöldborsó egy igazán előkelő lakoma: még a Napkirály is tisztelettel adózott neki, a legjobb magokat hozatta Itáliából az udvarába. De nézzük csak, miért olyan fontos a borsó rendszeres fogyasztása!


Zöldborsó frissen

A szárított borsó igazi proteinlöket, noha ez a proteintartalom némileg eltér a húsokban találhatótól, gabonafélékkel társítva kihozhatjuk belőle a maximumot, nem véletlen, hogy szinte minden nemzet konyhájában van olyan recept, amelyben a borsót rizzsel, vagy tésztával kombinálják. Vice versa, ugyanakkor ne feledjük, állati eredetű proteinnel (hús, sajt) kevésbé ajánlott kombinálni, mivel együtt megterhelően hatnak az emésztőrendszerre.

A borsó csak kevés kalóriát tartalmaz (80 kcal / 100 g), de rengeteg olyan tápanyag található benne, amely hozzájárul egészségi állapotunk megtartásához, javításához: rostok, amelyek a bélrendszer működését serkentik és szinten tartják a vércukrot; vitaminok széles skálája, mint a B vitaminok (kivéve a B12), C-vitamin, E vitamin, PP vitamin és a niacin. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a borsónak magas a vastartalma, de ez még nem minden, a borsó jótékony hatását a koleszterinszinttel kapcsolatban is kimutatták. A zöldborsó kiváló folsav forrás, és mint aszkorbinsavban gazdag zöldség, erősíti a szervezet természetes ellenállóképességét .

Ehetjük akár nyersen, akár főzve, utóbbi esetben a friss borsót csak rövid ideig pároljuk, hogy ne veszítse el jellegzetes ízét és a benne rejlő tápanyagokat. Fejtés után minél előbb készítsük elő, így nem veszít víz- és cukortartalmából, ha a szárított verziót részesítjük előnyben, akkor ne felejtsük el főzés előtt beáztatni.

Egyszerre készíthetünk belőle elő- és főételt, sőt akár salátát is, a hűvösebb téli napokon különösen a zöldborsólevest ajánljuk!

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Ha kedvet kaptál az otthoni borsótermesztéshez, webáruházunkból az alábbi vetőmagokat ajánljuk kiemelten. Mivel a borsó vetési ideje februártól a tavaszi időszakig terjed, még nem késtél le a vetőmagok beszerzéséről!

Tristar borsó vetőmag

Prémium borsó vetőmag