Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 01. 07.

​Zöldbab - kis zöldség, nagy előnyök

A zöldbab - latin nevén Phaseolus vulgaris - egy olyan babfajta, melyet főként nem kifejtve, hanem hüvelyestől fogyasztunk, Magyarországon, mint kiváló főzelék-alapanyag ismert.

A zöldbabnak több változata is elterjedt, vannak futók, középmagasságúra megnövők, illetve törpe fajták is. Virágzatuk színe szerint sárgás fehér, fehér – rózsaszín és lilás vörös csoportokba sorolhatjuk őket. A termésnek is változatos formája lehet, ezek részletezésére most nem térünk ki bővebben.

Zöldbab hüvely

A zöldbab általános jellemzői

A zöldbab hüvelye keskenyebb, mint a többi babféléé, színe természetesen zöld, melyben apró zöld vagy barna terméseket hoz.

A zöldbab vetésekor a laza szerkezetű talajt részesítsük előnyben, amely nitrogénban szegény, viszont a vízvezető képessége kiváló, a zöldbab számára ugyanis a folyamatos locsolás elengedhetetlen. A hidegre meglehetősen érzékeny, így a fagyok elmúltával vessük el a magokat.

Az érést követően egy főszempont különösen segít abban, hogy termésünk egészségi állapotát felmérjük: a hüvely húsossága, ami felfejtéskor harsogó hangot ad, ha pedig meghajlítjuk, könnyen törik. Ha még szálka és rostmentes a hüvely, az szintén jó indikátor arra, hogy a termés megérett a leszedésre. A magok ekkor még fejletlenek és nedvdúsak.


A zöldbab tisztítása

A zöldbab tisztítása meglehetősen egyszerű, a learatást követően vágjuk le a hüvely két szélét. Szedéskor a hüvelyeket ne szakítsuk, hanem csípjük le, így a bokor nem sérül.


Zöldbab virága

A zöldbab tárolása

Fagyasztóban történő mélyhűtésre kiválóan alkalmas, hűtőben azonban ne tároljuk három – négy napnál tovább.


A zöldbab elkészítése

A zöldbab párolva és főzve is elsőrangú, könnyed és egészséges eledel, egy kis extra szűz olívaolajjal megöntözve salátákhoz is adható. Vajban sütve, paradicsomszósz hozzáadásával tésztákhoz is tálalhatjuk, de legismertebb elkészítési módja főzelékként való készítés.


A zöldbab tulajdonságai

A zöldbab gazdag A-vitaminban, foszforban és kalciumban, szénhidrátokban, valamint vasat, kobaltot és nikkelt is tartalmaz.

Vizelethajtó és fertőtlenítő hatású, erősíti és stimulálja az idegrendszert, felpezsdíti a májat és a hasnyálmirigyet, sőt a zöldbab szívműködést elősegítő hatása is ismert. Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését.

Az egyik legjobb tápanyag a cukorbetegségben szenvedőknek, mivel az elfogyasztott zöldbab szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.

Fehérjetartalma miatt remek húspótló, így vegetáriánusoknak különösen ajánljuk, érdemes minél többször fogyasztani!


Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: http://www.growtheplanet.com/


Vetőmagjaink közül az alábbi terméket ajánljuk:

Zöldbab vetőmag