Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 06. 01.

Virágok a konyhakertben: Váratlan "csodák"

Gondoltad volna, hogy a veteményesed is nézhet ki úgy, mint egy gyönyörű virágoskert? Az alakok, színek és illatok látványos kombinációja? Nos, igen. Ha hagyod őket virágozni, nagyszerű meglepetésben részesülhetsz. Íme néhány a legszebb virágok közül, ami virágozhat a veteményeskertedben.

Rozmaring

A rozmaringvirágok aszimmetrikus szirmai harang alakú kelyhekből állnak ki, alakjuk és színűk alapján kis méretű orchideához hasonlítanak. Parányiak, de nem észrevehetetlenek feltűnő színük miatt, ami a kéktől egészen az ibolyáig változhat. Általában márciustól októberig virágoznak, de ha a növény egy védett területen van, akkor akár egész évben is virágozhat. Egy keresztény legenda szerint ezek a virágok, amik eredetileg fehérek voltak, akkor váltak kékes ibolyás színűvé, miután Szűz Mária az Egyiptomból való menekülése közben megpihent kék színű köpenyén, melyet egy éppen virágzó rozmaringra terített. Reggelre a fehér virágból kék lett és így lett a növény neve „Mária rózsája” (Rose of Mary, rozmaring angolul: rosemary). A rozmaring ehető, használható főzésnél, amivel egy kis színt vihetsz a receptjeidbe.

Articsóka

Az articsóka virág! Vagy még pontosabban az articsóka ehető része maga a virág, különleges formájával. A vastag húsos törzsén egy igen nagyméretű úgynevezett fészekvirágzat található. A növény ki nem nyílt virágzatkezdeményét hasznosítják étkezési célra. Amikor virágzik ez a nagyméretű virágzat színe az orgonától a türkizig és az ibolyáig változhat.

Répa

A répa virága eléggé megkülönböztethető. A zellerfélék közé tartozik ami tulajdonképpen az esernyősvirágzatúak családja. Karcsú kocsány, csúcsain kicsi vékony ágakkal, amik apró fehér virágokat hoznak. Ez együtt egy kb. 10 cm átmérőjű csokrot alkot. A répa virágainak olyan különleges a mirigye, hogy élénk illatanyagával vonzza a rovarokat. Amikor a virág beporzott, kisebb fajta madárfészekhez hasonlítható.

Borsó és Bab

Mit is mondhatnánk a borsó és a bab virágairól? Határozottan nem rejtik el a tényt, hogy a lilaakáccal kapcsolatban állnak. Az öt finom asszimmetrikus szirmuk fehér, rózsaszín vagy piros színben, néha más színekkel tarkázva pompázhat kertedben.

Padlizsán

A padlizsán virágok meglehetősen mutatósak, bár pártájuk miatt a földre hajolnak. A virágnak ibolya vagy fehér színű szirmai lehetnek, középen a sárga kiálló porzó-termő együttessel. A hagyományos variációban a termésnek egy egyedülálló virága van, de van olyan fajta is, melynek virágai kisebb csoportba nőnek.

Cukkini

Élénk sárga: ez a kulcsszó a cukkini jellegzetes, nyújtott csillag alakú virágzatára. Hatalmas virágaival felélénkítik veteményeskertedet. Az igazi étel szerető nem nélkülözheti konyhájából sem!

Fokhagyma, hagyma és metélőhagyma

A fokhagyma virágok, mint rokonai a hagyma és a metélőhagyma virágai is gyönyörűek. A virágzat lehet gömbölyded vagy ernyő alakú, kicsi vagy nagy méretű, színe pedig fajtától függően lehet sötétlila, fehér, halvány kék, rózsaszín, orgona és ibolya. Ha tetszenek az iylen fajta virgágok, dísznövényként is használható, ami ugyan oylan jól mutat a virágányásban és még rovarriasztóként is használható pl.: a levéltetvek ellen.

Kapri

A legismertebb rész a kapri növénynek az ehető része: a bimbója (kapribogyó), amit virágzás előtt szednek le. De ha hagyod kivirágozni, az egyik legszebb és legfeltűnőbb virággal találod magad szembe veteményeskertedben. A finom fehér szirmok közt lilás porzószálak találhatók, melynek középpontjában egy hússzú zöld vagy lila termő helyezkedik el. Hidd el, a látvány egyből rabul ejt majd!


Figyeljük meg hogyan színesedik be konyhakertünk!

Forrás: Grow The Planet