Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 04. 22.

Vetés helyett csíráztatás!

A csírák - ahogyan nevükből fakad - rendszerint valamilyen kicsírázott formái a különböző gabonaféléknek, vagy más növényeknek, amelyek könnyedén termeszthetőek otthon mindenféle különösebb felszerelés vagy eszköz nélkül.


A csíra jótékony hatásai

Nem is olyan régen a Távol – Keleten a csírák fogyasztása széleskörben elterjedt volt, a lakosság döntő többsége nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztotta a különböző növények csíráit, ez ma már szerencsére a nyugati típusú társadalmaktól sem idegen: ízletes és olcsó, a csírák pedig teli vannak értékes tápanyagokkal és nyomelemekkel, amelyek hozzájárulnak testünk egészségének megőrzéséhez.

Magok csíráztatása

Habár számos gabonaféle magvainak elfogyasztása csak főzés után lehetséges, ugyanez nem igaz csíráztatott magvak esetében, mivel a csírázást követően a magvak ehetővé válnak, így a bennük lévő tápanyagok - amelyek rendkívüli módon jót tesznek az egészségünknek - nem vesznek el.

A Saskatchewan Egyetemen végzett tanulmány alkalmával a kutatók bebizonyították, hogy a brokkoli magja csíráztatva jótékony hatást fejt ki a vérsejtekre, csökkenti a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Szinte mindenféle mag kicsíráztatható, de a leggyakrabban fogyasztásra kerülők a következők: búza, köles, csicseriborsó, bab, szója, lencse, rizs, árpa, tönköly, lóhere, retek, brokkoli, mustár és kerti zsázsa. Természetesen kerüljük el az olyan növények magvait, amelyek mérgezőek és egészségkárosító hatásúak.


Csíráztatás az otthonodban

Ha van egy szabad délutánod, hogy elkészítsd otthon a saját csíra kertedet, akkor figyelj, mert rendkívül könnyű és olcsó megoldás következik! Amire szükséged lesz az egy nagy üveg, vagy műanyag tál (a lényeg, hogy ne fém legyen), egy textilpelenka (ezzel fedjük majd le a tálat) és egy gumiszalag, vagy harisnya. Azért van szükség a textilpelenkára, mert így biztosítjuk a megfelelő szellőzést, ugyanakkor óvjuk a szennyeződéstől a magvakat, valamint ideális lesz a víz leszűréséhez is.

1.

Az eljárás rendkívül egyszerű: döntsük el mennyi magot kívánunk felhasználni a magok méretétől függően. Amennyiben kisebb magokat használunk, mint például a brokkoli, akkor egy teáskanálnyi is elegendő lesz. Ha úgy döntünk, hogy nagyobb magokat kívánunk felhasználni (pl..: szójamag), akkor egy maroknyira lesz szükségünk. Öblítsük át a magokat egy szűrőn, majd helyezzük őket a tiszta üvegtálba, majd adjunk hozzájuk tiszta vizet, ami ellepi a magvacskákat legalább 5 cm magasságig. Ezután fedjük le a tálat, hogy ázhassanak, ennek az időtartama a magok fajtájától függ: a kisebbeknek elég 4-6 óra, míg a nagyobbaknak 10-12 szükséges, hüvelyesek esetén még ennél is több, 12-16 óra kell az ázáshoz.

Kicsírázott mag

2.

A magok akkor lesznek készen, amikor megdagadnak, és a külsejük meghasad. Ezen a ponton lassan ürítsük ki a tálból a vizet a textilen keresztül, ami szűrőként fog funkcionálni. Távolítsuk el a fedőt és öblítsük át párszor a magokat. Ezt követően tegyük vissza őket a tálba, fedjük le újra, és fejjel lefelé helyezzük olyan helyre, ahol kicsöpöghet a víz a magok közül.

3.

Ismételjük meg az öblítés folyamatát ugyanilyen módon minden nap reggel és este. Amint a magok csírázni kezdenek, tegyük őket ablak közelébe, ahol természetes napfény éri őket.

4.

A csírázás ideje természetesen növényenként eltérő, néhány fajtának elegendő 4 nap, másoknak legalább egy hét kell. Miután a csírák hosszúsága eléri a 3 -4 cm-t, akkor elkészültünk a munkánkkal, és már nincs más hátra, mint egy ízletes és egészséges saláta elkészítése saját termesztésű csíráinkból!

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet