Termékek

Szabadszavas
kereső

2017. 03. 22.

Verbéna, vagyis a vasfű

Azok a kertészek, akik olyan növényt keresnek, ami egynyári, sokáig virágzik és vonzza a pillangókat, annak a legjobb választás a verbéna. A verbénát a gyógynövényként is használják gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt. A nők gyakran használják rendellenes menstruáció kezelésére, menopauza tüneteire, serkenti a tejelválasztást és méhösszehúzó hatású.


Ültetése:

A verbéna igényli a teljes napsütést. Ha árnyékosabb helyre ülteted, rosszul fog virágozni, ha egyáltalán virágzik, és hajlamos lesz lisztharmatra és rovarkártevőkre. Miután kiválasztottad a megfelelő napsütötte helyet a kertedben, győződj meg róla hogy a talajnak jó-e a vízelvezetése. A nehéz agyagos talaj gyökér rothadáshoz vezet. Egy lapátnyi komposzt vagy humusz segít a talaj fellazításában. A talajt tartsd egyenletesen nedvesen, hogy jobban tűrje a szárazabb időszakokat.

Gondozása:

A verbéna némileg száraz tűrő, de nem szereti a mocsaras állapotot, tehát túllocsolni sem szabad. Az eláztatott növények nem tudnak ellenállni a botrytis penésznek, a szárazságban szenvedők pedig a takácsatkaféléknek vannak kitéve. Úgy locsold a verbénát, mint ahogy a pázsitot: esővízzel vagy öntözőrendszerrel hetente. A verbénáknál gyakran előfordul, hogy a virágfej kifakul vagy elhal. Ilyenkor le kell csípni az elhalt virágfejet a szárról. Ez segít az új hajtásoknak virágozni és friss kinézetet ad a növénynek. A verbéna nem igényli a folytonos táplálást, de értékeli, ha legalább havi rendszerességgel kap virágtrágyát, ami segít megtartani a növény kinézetét tavasztól egészen az első fagyig. Ha a verbénáid a kártevők jeleit mutatják, mérlegelned kell hogy vagy rovarirtó szert használsz vagy elősegíted a pillangó populációt. Ha a spré mellett döntesz, emlékezz, hogy ha árnyékban növekednek vagy nehéz a talaj szerkezete, az további kártevőket fog vonzani.


Verbéna a kertben:

Kúszó fajtát ültess függő kosárkába vagy cserépbe. A pillangókert az összes fajtát szívesen látja. A magasabb fajtákból lehet honosított rét vagy határ hátsó része.

Webshoppunkban is található ebből a különleges növényből, rendeljék meg még ma: https://kertmuvesz.hu/termekek/gyogynoveny-magok/verbena-oesszehuzo-hatasu-verbena

Forrás: The Spurce