Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 12. 02.

Egy kis színfolt otthonunkban: tulipán virágcserépben

Az elmúlt időszakban többször cikkeztünk arról, hogy miként érdemes különféle zöldségeket termeszteni virágcserépben, most viszont rendhagyó módon egy ismert és kedvelt virágfajta, a tulipán gondozásáról írunk. Ha szeretnénk egy kis tavaszt csempészni az otthonunkba, akkor az alábbi jótanácsok segítségével egészséges hajtásokra és gyönyörű virágra tehetünk szert!


A tulipán ültetése

A tulipánhagymákat szeptember és december táján érdemes elültetnünk, lehetőleg laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajba. Ha a talaj túlzottan kötött, vagy nedves, keverjünk egy kis homokot a virágföldhöz. Ha viszont túl agyagos a talaj, egy kis komposzt hozzáadásával javíthatunk a minőségén.

Figyeljünk a virágcserép megfelelő mélységére, hagyjunk helyet a cserép széle és a földréteg között. A tulipánhagymákat a megfelelő irányban helyezzük el, azaz a gyökér legyen alul, mert bár a hagyma képes megfordulni, a művelet elég sok energiáját felemészti.


A tulipán gondozása

Mivel a hűvös időjárás fontos tényező a tulipán fejlődése szempontjából, beltéren is biztosítani kell a megfelelő környezeti feltételeket. A cserepet ezért helyezzük hűvös (kb. 4 °C), árnyékosabb helyre a lakáson belül, ebben az időszakban csak alig-alig, kevés vizet adjunk, a gyakoribb öntözés veszélyes lehet, a hagymák rothadásához vezethet. Ha van kertünk, a virágcserepet ősz végén el is vermelhetjük, de előtte legalább egyszer alaposan öntözzük meg a hagymákat.

Tavasszal az első hajtások megjelenését követően a cserepet már melegebb és napfényesebb helyre költöztethetjük, valamint gyakrabban öntözhetjük.

Ügyeljünk a pangó vízre, azaz a cserép ne álljon huzamos ideig vízben, remek trükk, ha a cserépalátét és a cserép közi kavicsokat helyezünk, amelyek kiemelik a cserepet a vízből.


Virágzás után

Az elvirágzást követően, hagyjuk, hogy a szár és a levelek is elszáradjanak , - ez jelenti, hogy minden fontos tápanyag visszahúzódott a hagymába – majd metsszük le az elszáradt részeket.

A teljes elszáradás után a hagymát kiemelhetjük a földből, és újságpapírba csomagolva, sötét és száraz helyre tehetjük, majd ősszel ismét elültethessük.


Barátok és ellenségek

A hagymás növényeket, így a tulipánokat is, akár egymás alá és fölé is ültethetjük, így jobban kihasználjuk a rendelkezésünkre álló teret. Ha azt akarjuk, hogy különböző időben nyíljanak hagymás növényeink, akkor érdemes az eltérő tenyészidejű fajtákat egy cserépbe ültetni, a tulipán például remekük kombinálható a krókusszal.

A tulipán legnagyobb ellensége a levéltetű, amely a virágzás elmaradását okozhatja. Növényvédő szerekkel, illetve természetes úton áztatott csalánlevél kivonattal is védekezhetünk ellenük.

Photo credit: Foter / CC BY-SA


Cserépbe is ültethető tulipánhagymáink teljes kínálatát itt tekintheted meg: Tulipán Elegance & Tulipán Botanic

Ízelítő kínálatunkból:

Tulipán virághagyma mix

Lila tulipán virághagyma