Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 10. 19.

Cserépbe, vagy kültérre? További jótanácsok az átültetéshez

Mint múlt heti cikkünkben is olvashattuk, egy fix vetésforgó rendszer betartása nem könnyű, különösen, ha kicsi veteményeskerted van, vagy cserépben szeretnél termeszteni. Ebben az esetben érdemes az alábbi tanácsokat megfogadnod:

  • Váltogasd a növényeket, ne legyen egymás mellett több ugyanabból a fajtából - sőt családból - származó növény.
  • A betakarítást követően a növények gyökerét is távolítsd el, majd forgasd fel és szellőztesd át a talajt.
  • Használj szerves trágyát a talaj termékenységének fokozásához.

Kültérre ültetés:

Ha az udvarra szeretnéd kiültetni a növényedet, csökkentsd az őt érő stresszt oly módon, hogy a cserép széleit finoman nyomd be, így a föld kezd elválni a szélektől. Mielőtt kivennénk a növényt, az új helyet készítsük elő neki, egy kicsivel nagyobb lyukat ássunk, mint ami ránézésre szükséges, így könnyebben ereszt erős gyökérzetet. Ezt követően helyezzük be a növényt az új helyére, és tartsuk folyamatosan nedvesen a talajt az elkövetkezendő napokban. Ha szalmával feded le a talajt, az segít nedvesen tartani, illetve óvja a növényt a szélsőségesebb időjárási behatásoktól.

Nagyobb cserépbe ültetés:

Új cserépbe ültetés esetén is hasonló az eljárás, de kerti virágföldet, vagy komposztot ne használjunk ebben az esetben, mivel ezek speciálisan kinti felhasználásra készültek, és nem biztosítanak elegendő szellőzést egy cserepes növény számára. Inkább olyan földet vásároljunk, ami speciálisan cserepes növények számára ajánlott, ezek a megfelelő mértékben tartalmazzák a tápanyagokat. Használatba vétel előtt mindig öblítsd át a cserepet , hogy megszabadulj a penésztől és a gombáktól.

Az optimális ültetési mélység.

  • Görögdinnye, uborka, dinnye, tök és cukkini esetén maradhat ugyanaz a mélység, mint amiben az előző tárolóban volt. Ezt az eljárást alkalmazzuk bab, borsó és csicseriborsó esetében is. Az articsóka, az endívia és a saláta is hasonló feltételeket igényel.
  • Káposztafélék, retek és bormustár átültetésekor egészen az első levelekig fedjük el földdel a növényt.
  • Vöröshagyma, póréhagyma, mogyoró- és fokhagyma esetén a szár közepéig fedjük el földdel az átültetett zöldséget.
  • A padlizsánt, a paprikát és a paradicsomot úgy ültessük, hogy a föld egészen a szár felső részéig érjen, ezzel elősegítve a gyökérképződést. Ha szükséges, az alsó leveleket távolítsuk el, ezzel megnövelve a szár hosszúságát. A bazsalikom, rozmaring, majoránna, oregánó és a menta is hasonló eljárást igényel.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet