Termékek

Szabadszavas
kereső

2017. 02. 22.

Top 8 dolog, amivel megölöd a szobanövényeidet

Senki sem tervezi, hogy megöli a szobanövényeit. A legtöbb szobanövényt kedveskedéssel ölik meg. A beltéri kertészkedés tulajdonképpen egy mesterséges éghajlat és minden növénynek kis idő kell, hogy hozzászokjon. Számíthatsz arra, hogy először pár levelet le fog hullajtani a növény. A legjobb dolog, amit tehetsz szobanövényeiddel, hogy tanulmányozod a növekedéshez szükséges feltételeit és amennyire csak tudod meg is adod neki, amit igényel. Ha észreveszed, hogy valami probléma lép fel, azonnal cselekedj!

Íme néhány dolog, amivel biztos hogy végzel szobanövényeiddel.

1. Túllocsolás
Az első számú növényölő az, ha túl sok vizet kap, ami a gyökér rothadásához vezet. Ne hagyd, hogy a növényed vízben üljön és ne locsold meg automatikusan beosztás szerint az összes szobanövényedet!

2. Alacsony páratartalom
Mindannyian tapasztaltuk már, mit tesz az alacsony páratartalom a saját bőrünkkel. Nos, a páratartalom hiánya a szobanövényeknek sem tesz jót, különösen télen. Amikor jön a hőség, a lakásod páratartalma megváltozik. Csak képzeld el, mekkora feltöltést jelent ez egy olyan növénynek, ami pár hete még kint élt. A kár úgy mutatkozik, hogy a növény levelének a hegye bebarnul.

3. Nem megfelelő fény
Azok a növények, melyek nem kapnak elég fényt, sápadtnak látszanak. Azt is észreveheted, hogy az újabb hajtások kisebbek, mint általában.

4. Közvetlen meleg
Ha olyan helyre teszed a növényt, ahol közvetlen meleg érheti, mint például egy radiátor vagy cső, nem csak megsütöd a növényt, de még a dehidratációt is felgyorsítod.

5. Nem megfelelő öntözés és só kirakódás
Ha annyi vizet adsz a növénynek, hogy épphogy nedves legyen a föld és nem hagyod, hogy felszívódjon, az só kirakódáshoz vezethet, ami gátolja a növényt a fejlődésben. Ez úgy vehető észre, hogy fehéres lerakodás keletkezik a földön vagy a cserép szélén.

6. Nem törődés a kártevőkkel
A beltéri kártevők gyorsan sokszorozódnak. Nincs semmilyen természetes ragadozó, ami kordában tartaná őket. Mindig gondosan meg kell vizsgálnod, van-e valami tünet. Apró pók, levéltetű, lisztszerű bogár, pajzstetvek.

7. Huzat
Ne helyezd a növényt, pláne egy trópusit vagy éppen virágzót, bejárati ajtó közelébe, vagy túl közel egy olyan ablakhoz, ahol nem megfelelő a szigetelés. Mert különben olyan lenne, mintha kint hagynád a növényt védtelenül a szabadban.

8. Hagyni, hogy túlnője a cserepet
Amikor egy növény kinövi a cserepét, a gyökerek körbetekerednek a cserép belsejében és korlátozzák egymást. Az ilyen növények általában gyorsabban kiszáradnak, mert a gyökereik aránya nagyobb, mint a föld.

Védjük és gondozzuk a szoba növényeinket is ugyan úgy mint kinti társaikat, ha ők jól érzik magukat, a mi közérzetünk is jobb lesz!

Forrás: The Spruce