Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 08. 23.

Top 7 kiszárítható fűszernövény

Semmi sem jobb a friss fűszernövényeknél, ám sajnos nem mindig elérhetőek. Ebben az esetben, a legjobb és legkézenfekvőbb, ha van a háznál néhány szárított fűszernövény, főleg, ha egyenesen a saját kertedből való.

Nem minden fűszernövény tartja meg az ízét, ha ki van szárítva. Az ízletes fajták, mint a bazsalikom, borágó, metélőhagyma, koriander és a petrezselyem kiszárítva elveszíti minden erejét. Ezeknél a növényeknél célszerűbb a lefagyasztás.

Egyébként néhány fűszernővény megtartja az illatát is és az ízét is kiszárítva. Az íz évről-évre, kertről-kertre változhat, de a következő 7 fűszernövényre bármikor számíthat az ember.


  • 1. Babérlevél

Ami a legjobb abban, ha van egy kis babérlevél fád, hogy a levelei tulajdonképpen kiszárítják saját magukat, amint elöregednek és leesnének. A babérlevélnek kissé mentolos az illata és az íze, de ha elég sokáig párolod, csersavvá érlelődik, ami csodákra képes az ételekkel, mint a szerecsendió - nem tudod pontosan megmondani mi az, de jobbá teszi az ételeket. És ahogy a szerecsendiónál is, ha sokat teszel az ételbe elronthatja.


Levele aromás, jellegzetes illatú. Virága vonzza a jótékony rovarokat. A magjai ízletesek maguk módján és önvetőek. A kapor keskeny levelei gyorsan kiszáríthatóak és kicsit nehézkes velük dolgozni. Ajánlott papírzacskóban szárítani őket.


Ha van olyan fűszernövény, ami kiszárítva is biztosan megtartja az illatát, az a levendula. A virágnak a rügye amit fogyaszthatunk. Még szárított formában is van egy kicsit pikánsabb íze, tehát törd szét őket mielőtt használnád. A levendula elég sokoldalú ahhoz, hogy pikánsabb ételekhez is használható legyen, mint a sertés szűzpecsenye, és elég édes a desszertek fokozásához. Egy csokor levendula pár hét alatt ki is szárad.


A természetben sok citrom illatú fűszernövény található, a mézfű pedig elég csekély arányban lelhető fel. Erős illata hasonló a citromverbénához vagy a citromfűhöz (Aloysia), de sokkal jobban kiszárítható, mint a másik kettő és igazi citromos íze van. Akkor kell leszüretelni, mielőtt kivirágzik, így magasabb olajtartalma lesz és jobb íze. A legjobban dehidrátorban vagy szabad levegőn szárad.


A szárított oregánóhoz nem kell magyarázat. A paradicsom szósz hol lenne nélküle? Ez az egyik legkönnyebben kiszárítható fűszernövény. Csak vágd el a szárakat és lógasd fel kiszáradni. Majd a leveleket morzsold bele ujjaiddal az ételbe.

Mint a babérlevél, akkor érik meg igazán, amikor ki van szárítva. Veszít abból a fenyőhöz hasonló illatából, és szintén elveszíti rugalmas textúráját. Törékeny és kemény lesz, mint a fenyő tűlevele. A legjobb, ha a szárított rozmaringot felaprítjuk, hogy elkerüljük a nem kívánatos textúrát. Ahhoz, hogy kiszárítsd, egy kis hajtást szedj le a növényről. Még ha szárított is, csak egy keveset használj ételízesítésre.

A kakukkfű akkor a legízesebb, ha ki van szárítva. Habár, mint az oregánót, ezt is nagyon egyszerű kiszárítani a száránál, majd később morzsold össze. Ez segíti megtartani a benne levő olajat, az aromát és az ízét. Szabad levegőn szárítsd.


Raktározás és használat

  • Fontos, mielőtt elraktároznád a fűszernövényeket, legyél biztos abban, hogy teljesen kiszáradt! Légmentes konténerben, hűvös, száraz helyen sokkal jobban megtartják az ízüket. A teljes sötétség a legjobb!
  • Időszakosan vizsgáld meg a fűszernövényeket, hogy nehogy kondenzálódjanak. Amint vízcseppeket látsz, hagyd még kicsit száradni és távolítsd el azokat, amik már elkezdtek penészedni.
  • Hagyd egészben a növényeket, amíg nem használod fel őket. Ha belemorzsolod az ételbe, amit készítesz, felszabadul az olaj, amit tartalmaznak.
  • A száraz fűszernövények sokkal koncentráltabbak, mint a friss fűszernövények. Szárítottból ¼ annyit használj mint a frissből. Az íz variálható lesz és mindig fokozd a mennyiséget.
  • Címkézd meg a fűszernövényeket, ha elraktározod. Sokuk hasonló kinézetű és illatú, könnyen összetéveszthetőek egymással!

Forrás: About Home