Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 05. 20.

Tök finom és tök egészséges!

Talán nem lövünk mellé, ha azt mondjuk, hogy a Halloweenről legtöbbünknek a tök jut eszébe, ugye? Meg lennénk lepődve, ha valami más ugrana be a nálunk is meghonosodott ünnepről. De amellett, hogy hazacipeljük a kifaragni való tököket és kidíszítjük vele udvarunkat, másra is használhatjuk őket! Ha nincs udvarunk, és a konyhaablakba helyezzük ki a tököket, akkor nagyon közel állunk az alternatív felhasználási módjuk új helyéhez, mivel a konyhában nem csak díszként, de étkezésünk egészséges megszínesítőiként is használhatjuk őket.

Tökből készült finomságok

Mivel a tök gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben - amelyek mind nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez - ezért rendszeres fogyasztásuk erősen javasolt. Tulajdonképpen egy igazi kincsesbányáról van szó, amely olyan ásványi sókat tartalmaz (káliumot legfőképpen), rostokat és vitaminokat, amelyek megőrzik szervezetünk egészségét. Ez leginkább a tök narancssárga színére vezethető vissza (a karotinoid okozza jellegzetes színét), amely béta-karotint, nagy dózisú A - vitamint tartalmaz: ezek megóvják bőrünket a káros napsugaraktól, antioxidáns tulajdonságaik pedig javítják közérzetünket. De a béta-karotin más okból is szintén fontos: retinollá, majd retinolsavvá alakulva, alapvető szerepet játszik a sejtnövekedés és a differenciálódás folyamatában. Amennyiben a test nem jut kellő mennyiségű retinolsavhoz, olyan problémák alakulhatnak ki, mint a szaruhártya szárazság.

Egy a Massachusettsi Egyetemen végzett kutatás megerősítette, hogy a tök szintén hatásos ellenszer a cukorbetegség elleni harcban, mivel megóvja a hasnyálmirigy károsodását a diabétesz okozta problémáktól. Sőt! Nemcsak hogy megvéd, de képes helyreállítani a már bekövetkezett károsodást, ezért fogyasztása mindenképpen ajánlott cukorbetegséggel küzdők számára!

Tökfélék a házunk táján

A tök fogyasztása esetén azonban nem pusztán a zöldség húsáról kell említést tennünk, hanem annak magjairól is. Bizony, ennek a remek zöldségnek minden része ehető, és semmi sem kerülhet belőle a szemétbe. A tökmag nagy mennyiségében tartalmaz aminosavakat, amelyek segítenek az alacsony koleszterinszint megőrzésében, mi több: talán a legjobb természetes megoldást kínálják a prosztata megnagyobbodás kezelésére, valamint jótékony hatásuk révén segítenek a húgyúti megbetegedések megelőzésében. Mint az bizonyára sokak számára köztudott a legtöbb vény nélkül kapható készítmény, amely prosztata megnagyobbodás kezelésére készül, nagy mennyiségű tökmag kivonatot tartalmaz. Sokszor a természetnél nagyszerűbbet és hatékonyabbat néha még az ember sem tud alkotni! Különösen javasoljuk a fogyasztását azon férfiak számára, akiknél nem jelentkezett ez a probléma, de nem is szeretnének mélyrehatóbban megismerkedni vele.


Ha nem akarunk tököt faragni, vagy főzni belőle, akkor csak gyönyörködjünk látványukban! Lányos apukák számára különösen kiváló délutáni program Hamupipőke hintójának kifaragása. :)

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Ha már egészséges és finom, érdemes a termesztésébe belevágnod, számos különféle tök vetőmag közül választhatsz, ízelítőül:

Haloween tök vetőmag

Foasco tök vetőmag

Turbán tök vetőmag