Termékek

Szabadszavas
kereső

2014. 05. 01.

Termesszünk mustárt!

A balkonunk virágzó és jellegzetes illatot árasztó színfolttal gazdagodik.

A mustár a régi római időkből vált ismerté, mint gyógyfű. Valószínűleg őshonos Ázsiában és a Földközi-tenger medencéjében. A mustárt ősidők óta termesztik gyógyító tulajdonságai és a gasztronómiába elfoglalt helye miatt. A termesztett mustár fajok a káposztafélék Brassicaceae (Keresztesvirágúak) családjába tartoznak. Már a rómaiak is kísérleteztek cefrével való egyesítésével, ami különleges érzékszervi élményt nyújtott. Európában ma már a termesztett aromás magvak az elterjedtek. Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában úgyszintén. A könnyű termesztésű ún. Balconorto, virága finom illatú, vonzza a beporzó rovarokat. A mustármagok meghatározóak a mártások és pácok ízvilágában.

Termőföld igény

A mustár nem igényel speciális talajt. A tápanyagokban gazdag talaj ideális a rövid tenyészidejű növény termesztéséhez. Gazdagíthatjuk a talajt trágyával, foszforral, amelyek aktiválják és meghosszabbítják a virágzást . Magyarországon 105-135 napig vannak termesztésben, ez rövid tenyészidőnek felel meg. Teraszon és balkonokon is egyaránt kiválóan termeszthető cserépben, vagy virágládában. Korai vetésű. Praktikus március végén április elején elvetni és egyenletes vetésmélységgel dolgozni. Folyamatosan pótolni kell a talaj nedvességét. Gyors csírázású növény.

Változatai

Sok fajta mustár létezik de a leggyakoribbak a következőek:

fehér mustár ( Sinapis alba) talán a legnépszerűbb , amelynek érett magja világos színű, aranysárga

barna mustár ( Brassica juncea ) főként Ázsiában kedvelt , a magok vöröses -barna színűek

fekete mustár ( Brassica nigra) , a magok nagyon sötétek és nagyon csípős ízűek

vad mustár ( Sinapis arvensis) , nagyon finom aromájú.

Termesztés és betakarítás

Amint a mustár palánták magassága elérte a 10 cm-t, és legalább 4 vagy 5 levél szépen kialakult , akkor ültetéssük át a végső helyére. A mustár szereti ha napos helyen van, de annak érdekében, hogy bőségesen virágozzon egész nyáron , folyamatosan igényli a nedvességet. A palántázás után mindössze 10 nappal a friss hajtásokat le lehet szedi. Kitűnő nyersen friss salátákhoz.

A virágok nagyon hasonlóak más káposztafélék virágaihoz, termése 3-4 mm vastag becő. A becők szőrösek 20-40 mm hosszúak, a becőben helyezkednek el a magok. Fajtánként különbözöen kb. 5-12 mag van egy becőben.

Az ősz elején a hüvelyek elvesztik zöld színüket, átváltoznak bézses színűvé. Felkészülnek a nyitásra és az értékes magok betakarítására. Fejjel lefelé hagyjuk a leveleket, és hagyjuk, hogy a nap szárítsa ki. A hüvelyből kihulló magokat egy tálba gyűjtsük össze. Miután kifejtettük kézzel az utolsó megmaradt magokat a hüvelyből, hagyjuk, hogy a nap elszárítsa. Ha viszont a friss hüvelyt összemorzsolja megjelenik az összetéveszthetetlen aroma.

Barátok és ellenségek

Mivel a mustár Brassicacea családjába tartozik, barátai a káposztafélék a brokkoli, a fehérrépa. Az uborka, a zeller, az édeskömény, a cikória és egyéb nyár végéi zöldségek szintén. A gyógy- és fűszernövények, mint a menta, a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya, a körömvirág és a sarkantyúvirág riasztóként működnek a leggyakoribb kártevőkkel szemben. (levéltetvek, molyok és a lepkék)

Mustármag