Termékek

Szabadszavas
kereső

2017. 02. 08.

Téli fűszernövények

Az alábbi blogunkból megtanulhatod, mit kell tenni a fűszernövényekkel, ha jön a tél. Íme pár jó tanács, a frissesség megőrzésére.

Tedd emlékezetessé a téli étkezéseket, fokozd az ételeket ízét téli fűszernövényekkel. Szedhetsz frissen a kertedből, cserépből! Vagy nyisszants egy keveset az ablakpárkányodról! Bárhova is ülteted őket, a téli fűszernövények a legízletesebbek! Ismerd meg melyek azok a fajták, amelyek jobban szeretik a kinti levegőt és amelyek inkább bent érzik jól magukat.

A melegebb területeken a legtöbb fűszernövény kint is boldogul.

A hidegebb napokon elég, ha rájuk terítesz egy fagyálló takarót. Az szüretelés legyen csekély (nem ajánlott az 1/3 részénél többet szüretelni), de ha olyan helyen élsz, ahol hó és fagy van, ott minden friss zöld termés maga az élvezet.

A melegebb területeken gyakran ültetnek téli fűszernövényeket már ősszel is. Jó ötlet, ha úgy illeszted be őket a környezetbe egy kis helyre, ahonnan otthonról bármikor könnyen hozzáférhetsz. Ez nem csak megkönnyíti a szüretelést a hűvös napokon, hanem a növények így hasznot húznak a ház mikroklímájából.

A hidegebb területeken a legjobb ha bent termesszük a fűszernövényeket vagy egy napsütötte ablakpárkányon. A legtöbb fűszernövényt még a fagyos idő előtt, akár kint a kertben egy cserépben is elkezdheted termeszteni. Ilyen az oregánó, zsálya, kakukkfű és a metélőhagyma.

A bazsalikomot könnyen termeszthetünk beltéren is, egy napfényes ablakban. Ilyen erős fényt kedvelő növények még a rozmaring, zsálya, metélőhagyma és oregánó. Ha az időjárás úgy diktálja, a cserében ültetett babérlevél vagy rozmaring is nyugodtan behozható.

Ha a metélőhagymát vagy a tárkonyt helyeznéd át beltérre, nyár végén ültesd őket csoportosan egy helyre, majd ha jön a fagy, hagyd hogy a levelek elhaljanak a fagy által. Csipkedd le az elhalt leveleket és vidd be a cserepet egy hidegebb helyre 4-5 napra. Egy hűvös pince vagy garázs teljesen megfelelő erre. Ezután tedd egy fényes ablakba, öntözd meg ha kiszáradt a földje és várd a növekedés folytatását.

Forrás: HGTV

A cikkben felsorolt növényeket megtalálod webshopunkban, ha a nevükre kattintasz, szerezd be őket még ma!