Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 10. 19.

​Tedd el a kerted „aludni” 2.rész

Mint azt előző heti blogunkban írtuk ( Tedd el a kerted „aludni” 1.rész), már elkezdtük felkészíteni a kertet a „téli álomra”. Ám még korán sincs vége a teendőknek

Íme a folytatás:

3. Ültetés

Bizony, még van ültetni való! A virághagymákat, a fokhagymát, a rebarbarát vedd ki a földből mielőtt még megfagyna. Ha a növényeid még jól tartják magukat, ültess át párat cserépbe és vidd be, a fűszernövényekkel együtt. Használd ki a hűvös időt és vess el spenót magokat. Kora tavasszal már elkezd növekedni és már akkor szüretelhetsz, amikor más még csak ültetget. Ültess takarónövényt. Mindnyájan tudjuk, hogy ez egy jó ötlet, de úgy tűnik sosem időben alkalmazzuk. Talán idén ősszel van itt az idő, hogy neki láss! Fákat és bokrokat akkor ültess, ha még a talaj nem fagyott. Az ősz jó idő arra, hogy fákat és bokrokat ültess, mert ők az összes energiájukat a gyökereikbe vezetik. Ám a gyökereknek vízre van szükségük. Ha a föld nem fagy meg, gondoskodj a bőkezű öntözésükről egész télen! És nem csak a fáknak és a bokroknak kell a víz. Az összes évelő növényedet meg kell locsolnod a száraz őszi időben is. Attól még, hogy téli álmot alszanak, még nem halottak!

4. Védelem

A védő növényeket az állatok ugyan úgy megehetik. Csinálj kerítést a bokrok köré, a fákhoz pedig favédőket. Ügyelj rá, hogy a gyengébb gumókat elraktározod télre. A legtöbbjük megfagyhat még mielőtt kiásnád és kiszárítanád őket. Melegebb terülteteken, készen kell állni a hirtelen hőmérséklet ingadozásokra és meg kell védeni a gyengébb növényeket. Akár be is takarhatod őket, vagy elviheted őket védett területre. Csökkentsd a trágyázást, így az újonnan nőtt növények nem károsodnak, ha csökken a hőmérséklet.

5. Készülj fel a tavaszra!

Gyomtalaníts, főleg az évelő gyomokat! Most kell kiszedni őket, mert ilyenkor a feltételek szegények számukra, hogy visszanőjenek. Így tavasszal már nem kell ezzel törődni! Jelöld meg azokat a növényeke, amelyeket tavasszal el szeretnél különíteni. Érdemes megjelölni őket, hogy később tudd milyenek lesznek.

Komposzt és a termőföld:

  • Teszteld és javíts a talajon, ha kell! Teszteld a pH-ját.
  • Készítsd fel a virágágyásokat, komposzttal és trágyával, hogy kora tavasszal már elkezdhess ültetni. A fagy és az olvadás majd beledolgozza ezeket a termőföldbe.
  • Műveld meg a földet, hogy a felszínre kerlüjenek azok a megbújt rovarok is. Így megzavarod őket és az éhes madarak is hamar lecsapnak majd rájuk.
  • Kezdj el komposzt halmot csinálni. Amiket kihúzogattál a virágágyásokból, nyugottan mehetnek a komposztálandó dolgok közé.
  • Tördeld össze vagy mulcsold a leveleket. Ingyenes trágya, nehogy a szemtélerakóban végezze! Gyakorlatilag saját magukat komposztálják, és az eredmény, a levél humusz, a leggyönyörűbb termöföld lesz, amit valaha láttál.
  • Vedd figyelembe a mulcsolást, hogy tavasszal kevesebb gyomod legyen és jobb termőfölded. Ősszel egy réteg mulcs megakadályozza a gyomnövények csírázását tavasszal, miközben védi a növényeidet. Csak előtte feltétlen gyomlálj!

Forrás: About Home