Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 10. 12.

​Tedd el a kerted „aludni” 1.rész

Ez igazából annyit jelent, hogy szabadulj meg a rendetlenségtől, takarítsd el, amit még kell, tedd el azokat a dolgokat, amikre tavaszig már nincs szükséged. Menj biztosra, hogy minden meglegyen, ha eljön az ideje. Takarítsd el a hulladékokat, tarts terepszemlét kártevők betegségek miatt. Kevesebb dolgod lesz tavasszal, ha a legtöbb feladatot most elvégzed. A hűvösebb időjárás az őszt ideális évszakká teszi, ami nyugodtan eltölthet egy kis időt a kertedben. Így hozzászokhatsz a télhez, tudva azt, ha kinézel az ablakon, a kerted elégedetten be lett takargatva.


Hogyan kezdj hozzá?

Teendők: visszametszés, takarítás, ültetés, védelem és előkészítés a tavaszra. Ne akarj mindent egyszerre csinálni! Ha a kertben nagy a kártevő és betegség probléma, akkor fókuszálj arra. Ha szándékozol valamit csinálni még a termőfölddel, legyen hasznodra ez a nyugisabb időszak, hogy befejezd. Ha van sok új, de még gyengébb növényed, ügyelj rájuk, hogy védve legyenek.

1. Visszametszés

A legtöbb évelő növényt ősszel vissza kell metszeni. Bár néhányuk, mint a krizantém, jobban kedveli ha megmarad, mint téli mulcs. Várj addig, amíg a fagy elszárítja a növényeket. Ilyenkor már nem szabad az új hajtásokat bátorítani, mert úgyis odavesznek. Kezdj azokkal a növényekkel, amik betegek voltak vagy kártevő problémájuk volt és szabadulj meg tőlük. Ezeket ne komposztáld! Ne ritkítsd meg a fás növényeket, fákat és bokrokat, amíg nem alszanak téli álmot. Olyan területeken, ahol ritkán van fagy, a növényeket addig fent kell tartani, amíg új hajtások nem nőnek, aztán lehet eltávolítani az öreg leveleket és szárakat. Hagyj pár növényt a madaraknak, hogy a hasznos rovarok átteleljenek.


2. Takarítás

Húzd ki az elhalt vagy fogyó évelő növényeket. Nehéz megtenni, de ezek már nem jönnek vissza, lépj túl rajta! Szüretelj le mindent, ami a föld felett van és mindent, ami a fák alatt van! Ne hagyj kint télre egy zöldséget vagy gyümölcsöt sem! Takarítsd ki a túlburjánzott területeket, hogy megelőzd azt, hogy kisállatok vagy kártevők belakják, és hogy tavasszal kevesebb dolgod legyen! Ne feledkezz meg a kerti szerszámokról és a cserepekről, tartókról. Csábító, hogy ez várhat tavaszig, na de kinek van ideje tavasszal fertőtleníteni? Ürítsd ki, takarítsd ki, fertőtlenítsd ki és vidd be a tárolókat! A földet tárolhatod máshol is, ha azt tervezed, hogy újra felhasználod. A legegyszerűbb mód, arra hogy fertőtlenítsd, ha befújod őket fehérítőszerrel. Tisztítsd meg és raktározd el a karókat, ketreceket, kerti díszeket. Tovább tartanak majd, ha nem hagyod kint őket védtelenül télen. Tisztítsd meg és élesítsd meg a kerti szerszámokat, mielőtt elraknád őket! Távolíts el mindent, ami a megkeményedett a földtől, élesítsd meg a széleket ráspollyal, és befejezésül vond be őket rozsdagátló anyaggal. Így hosszú időre védve lesznek.


Következő blogunkban lesz, majd szó a további teendőkről: az ültetésről, a védelemről és a tavaszi előkészületekről! Addig is jó munkát kívánunk a kert téli álomra való felkészítéséhez!

Folytatás: (Tedd el a kerted „aludni” 2.rész)

Forrás: About Home