Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 05. 28.

Spenót helyett: mángold

A mángold egy leveles zöldség, amit nagyon könnyű termeszteni, ízletes és még a kertben is jól mutat. Az utóbbi években vált ismertebbé ez a növény; színes, bordázott, vénás szárainak köszönhetően könnyű felismerni. A mángold levele általában élénkzöld színű, a szára piros, fukszia rózsaszín és mély sárga színű is, így ez a növény nagyon jól díszíti a veteményes kertet. A mángold színei olyan kellemesek és fényesek, hogy akár dísznövényként is hasznosíthatóak a kertben, vagy cserépben az erkélyen.

A mángold (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla, Beta vulgaris subsp. cicla , más osztályozás szerint Beta vulgaris convar. vulgaris vagy Beta vulgarisvar. vulgaris) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába, a répaformák (Betoideae) alcsaládba tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla . Nevezik „leveles répának” is.


Színesszárú mángold

A mángold vetése és termesztése

Hihetetlenül könnyen termeszthető - akár a kertben, vagy cserépben - mert a gondozást illetően meglehetősen igénytelen növény. A mángold szívós növény, amely jól alkalmazkodik sokféle talajhoz és környezeti feltételhez. Kedveli a közvetlen napfényt és a folyamatos vízellátást, a vetését ennek megfelelően kell ütemezni az időjáráshoz alkalmazkodva.

Tél vége felé vesd el a mángold magokat, úgy, hogy védje a palántát a magágy. Ha 7 fok fölé melegszik a hőmérséklet, akkor ügyelni kell arra, hogy nyílt földben legyen a mag (azaz nem kell már talajtakaró réteg), de ekkor arra is figyeljünk, hogy megfelelő sortávolság legyen az elvetett mángold magok között.

Ha cserépben neveled, akkor olyat válassz, amelynek átmérője nagyobb mint 30 cm, és körülbelül ilyen mély is. Az átültetéskor két, maximum 3 mángold palántát ültess át. Ha magról veted, akkor fúrj lyukakat jó messzire egymástól, és szórj mindegyikbe 3-3 magot, majd temesd be körülbelül 3 cm földdel. A mángold növekedési ciklusa egész nyáron tart, és ekkor lehet betakarítani az első leveleket.


Mángold a konyhában

A mángold fogyasztása

Fogyaszthatod nyersen salátákban, amikor a levelek még fiatalok és zsengék, de főtt és párolt állapotban a legelterjedtebb a mángold fogyasztása. Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál némileg erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.

A mángoldnak magas az A, B1, B2 és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.

A passzírozott levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül, hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének, és így télen is „friss” alapanyagot biztosíthatsz a főzelékekhez.


Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet