Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 11. 25.

Répatermesztés az erkélyen: barátok és ellenségek

Előző heti cikkünkben a répa vetéséről és gondozásáról írtunk bővebben, a mostani fejezet pedig a betakarításnak, valamint a kártevők elleni védekezésnek szenteljük.


A répa betakarítása

Ha a tavasszal fogunk neki a répa vetésének, akkor már 3 - 4 hónap múlva felszedhetjük, figyelve arra, hogy a korai órákban álljunk neki a betakarításnak. Ha késői fajtákat választottunk, amelyeket késő ősszel kell elvetni, akkor a tavasz első hetei lesznek a legalkalmasabbak a betakarításhoz.

A korán termő répafajták közé tartozik a Grelot, a kerekded gyökeret eresztők közé pedig a Paris Market és a Nantes; mindegyik kiválóan alkalmas cserépben történő termesztésre. Mielőtt felszednénk a répáinkat, győződjünk meg, hogy teljesen beértek-e, az ellenőrzésre a legalkalmasabb, ha egyszerűen több példányt is megkóstolunk, így amennyiben még további érés szükséges, több hely marad a cserépben maradt növények fejlődéséhez.

Ha pedig bébirépa termesztésébe fognánk, akkor természetesen nem kell megvárnunk a teljes beérést, korábban is betakaríthatjuk, valamint a vetés folyamán kevesebb helyet hagyhatunk a magok között.


Barátok és ellenségek

Répalégy

A répa számos egyéb zöldséggel remekül párosítható akár virágcserépben a balkonon termesztve is. Mivel lassabban nő, mint társai, így retekkel és hagymával is kombinálhatjuk, de remekül kijön az olyan fűszer- és gyógynövényekkel is, mint a kamilla, vagy a borsikafű.

Ha répahajtás ritkítása mellett döntesz, akkor a retket akár közvetlen a répamagokkal vegyesen, egy cserépbe is vetheted, mivel a növekedésük üteme eltér, nem szorítják ki egymást. Ha pedig a retek már beérett, a helyére akár metélőhagyma, vagy kerti zsázsa is vethető.

Sajnos a répa „ellenségekben” is bővelkedik, számos rovar és betegség is megtámadhatja, különösen a baktériumok és gombák okozzák a legtöbb problémát, de ezt elkerülhetjük a talaj alapos előkészítésével és a megfelelő öntözéssel.

Számos rovar kedveli a répát, a levéltetvek előszeretettel fogyasztják a leveleit, más rovarfélék pedig a gyökereket támadják meg. A répalégy (a képen, más néven: Psila rosae) a tojásait a földbe helyezi a növény gyökeréhez közel, így a kikelő fehér lárvák a gyökér fogyasztásával növekedhetnek.

Ezen kívül több rovar is rajta van a feketelistán, a májusi cserebogár mind lárva, mind kifejlett állapotában szívesen fogyasztja a répa leveleit.

Különösen azok a rovarok problémásak, amelyek a földben megbújva, lárva formájában támadják a termésünket, mivel nagyon nehéz őket időben felfedezni, így kiirtani is. Természetes eszközökkel felvehetjük a harcot ellenük, például az áztatott csalánlevél kivonat remek ellenszer a levéltetvek ellen, valamint a morzsikát is kiváló rovarriasztó nővényként tartják számon.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Termesztéshez ajánlott répa vetőmagjaink:

Nantes répa vetőmag

Berlicum répa vetőmag