Termékek

Szabadszavas
kereső

2014. 11. 28.

Növénytermesztés négy fal között

Nem kell lemondanunk a házi termesztésű zöldségekről akkor sem, ha panellakásban lakunk! Furcsának tűnik az ötlet elsőre? Pedig a kivitelezés könnyebb, mint gondolnánk!

Hogyan álljunk neki mini veteményeskertünk kiépítésének? Elsőként szerezzünk be pár otthon kallódó, vagy újonnan vásárolt virágcserepet, és bizonyosodjunk meg arról, hogy van rajtuk lyuk, ami segít elvezetni a vízfelesleget.

Töltsük meg agyaggal 3-5 cm-es magasságban a virágcserepet, a fennmaradó 10-15 cm pedig virágfölddel. Vessük el a magokat és takarjuk le őket egy vékony földréteggel.

Ne feledkezzünk meg az öntözésről, tartsuk a virágföldet nyirkosan, rövidesen az elvetett magok csírázni kezdenek. A csírázást követően nagyon fontos, hogy a palántáknak biztosítsuk azokat a környezeti feltételeket, amelyekre szükségük van. A hőmérséklet nem jelent problémát, hiszen a lakások 18 ° - 25 °C-os hőmérséklete tökéletesen megfelel. A legnagyobb kihívást a megfelelő fényviszonyok megteremtése jelenti. Sok növény a közvetlen napfényt kedveli, ez pedig - különösen télen - nehezen kivitelezhető. A beltéri növénytermesztéshez különösen a HPS és LED lámpákat ajánljuk, ez utóbbi jelentősen csökkenti a villamosenergia-fogyasztást és serkenti a fotoszintézist.

A growshopok hazánkban egyelőre kevésbé ismertek a nagyközönség körében, de - különösen Budapesten - már több ilyen növénytermesztési szaküzlet jelent meg, melynek kínálata víz- és levegőkultúrás eszközökből, minőségi tápokból és számos egyéb növénytermesztési kellékből áll. Ezeket az üzleteket különösen már a haladó olvasóinknak ajánljuk! ;)

Többféle növénnyel érdemes kísérletezni, az alábbi feltételek mellett kiválóan termeszthető például a chili, a saláta, a bazsalikom, a szamóca és a kisebb paradicsomfélék is. A beltéri növénytermesztésnek csak egy gátja van, a limitált hely, de egy biztos, ahogy napról napra látjuk kedvenc növényeinket növekedni, segít egy kicsit abban, hogy a természethez közel érezhessük magunkat.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet

Ha kedved kaptatok az otthoni növénytermesztéshez, akkor az alábbi minőségi hobby vetőmagokat ajánljuk a figyelmedbe:

Csokoládészín chili paprika

Körte formájú paradicsom