Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 05. 04.

Növénytermesztés limitált helyen? Csak a képzeletedre van szükség és pár hasznos trükkre!

Szenvedélyes növénytermesztő vagy, vagy csak megvan hozzá az elszántságod, hogy nekiláss, de kevés a hely. Ne aggódj, akár kerted van vagy kis erkélyed, egy kis képzelőerővel és néhány egyszerű trükkel megtalálhatod a jó megoldást!

Cserépben

Tartóban szeretnél növényeket termeszteni? Az aranyszabály: kerüld a kör alakú cserepeket! Válassz téglalap vagy kocka formájú cserepet, ezek a legjobbak helykihasználás szempontjából. Így nem marad felesleges, használatlan sarok.

Kertben

Ha a kertedben kevés a földterület termeszteni, a legjobb megoldás hogy „kockákban gondolkozz”. Ez egy olyan különleges földművelési technika, amivel egyszerűen termeszthetünk együtt sok fajta növényt kis helyen és bőséges termést hoz. Nem kell mást tenned, mint követned a kocka módszer 10 alapvető szabályait. (Erről bővebben következő blogunkban írunk. Tovább a bloghoz: Kertészkedj kockamódszerrel! 10 szabály arra, hogyan "Gondolkodj kockában".


Függőlegesen

Minden ember alapvetően horizontálisan képzel el egy konyhakertet, de amikor a hely limitált, használnunk kell a fantáziánkat és a legtöbbet kihozni abból amink van. Vegyél cserepet, üveget, vagy zsákot és akaszd fel ezeket, vagy akinek kicsit több helye van használhat polcot vagy falhoz rögzített raklapot. Tudtad, hogy fejjel lefele is lehet növényeket termeszteni? Nézzük a paradicsomot, amire szükséged van egy akasztható vödör, aminek lyuk van az alján. Így az inda könnyedén ki tud majd bújni rajta. Szükség lesz még hálóra, ami tartja a földet, végül bizonyosodj meg róla, hogy minden tökéletesen rögzítve van! Készen is van a szó szerint égből pottyant vacsora!

Kúszónövények

Egy hibrid megoldás, amit a kerted szélén, vagy az erkélyen alkalmazhatsz. Használj kúszó-, futónövényeket, amit csak egy tartóhoz kell rögzítened, hogy segítse a növekedés irányát felfelé. Ilyenek például a bab, a borsó, paradicsom és az uborka. Ha erkélyen termeszted őket, egy 40 cm mély nagyobb ládára lesz szükséged, ami az alap lesz. És lugasra (rögzített vagy mozdítható), amire majd fel tud futni a növény. Ez nem igényel nagy befektetést, az erkély korlátja is tökéletesen megfelel a célnak.

Keverők

Végül de nem utolsó sorban, ne feledd ésszerűen használni a helyet köztes növénytermesztéssel (Bővebben itt olvashat erről: 7 szabály a köztes növénytermesztésre) : ha korai növényeket termesztesz későiekkel, elkerülheted a versenyt, látva a növények eltérő maximális fejlődési szakaszait. Időt is nyerhetsz és megnövelheted a hozományt.

Használjuk bátran kreativitásunkat és alkossunk valami szépet a napos időben!

Forrás: Grow The Planet