Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 09. 07.

Napfényes balkonra padlizsánt ültess!

Solanum melongena, vagy magyar nevén padlizsán, vagy tojásgyümölcs számos fajtása ismert, melyek formában és színben eltérnek egymástól, sőt egyes változatait akár a balkonon is termeszthetjük. Amennyiben kellően napos fekvésű helyet találunk a számukra, bőséges terméssel fogják meghálálni gondoskodásunkat.


Padlizsán palánták

Talaj és ültetés

A padlizsán megfelelő növekedéséhez laza szerkezetű, gondosan öntözött talaj szükséges, amelybe perlitet, vagy egy kevés homokot is keverhetünk. Kerüljük a nagy szemcséjű talajtípusokat, mivel az a burgonyafélék családjába tartozó növény nem kedveli a kavicsos, köves felszínt. A talaj ideális pH értéke 6 és 8 között javasolt, a trágyázást az átültetést követően végezzük némi érlelt, vagy természetes nitrogéndús trágya hozzáadásával. Később, a virágzás előtt egy kis szaruliszt, vagy denevér ürülék hozzáadásával tovább gazdagítható a talaj foszfor és kálium szintje.

A kisebb, vagy közepes méretű termést hozó padlizsánfajták számára egy 30 cm mélységű, 25 cm átmérőjű cserép ideális választás, a nagyobb termésű fajták esetén minimum 10 literes cserép vásárlása javasolt. Ha többféle növényt szeretnél együtt termeszteni, akkor használj zsákot, amelyet legalább 40 centiméternyi vastagon telíts meg földdel.


Padlizsánfajták

A padlizsánfajtákat leginkább a termésük színéről és formájáról tudjuk egymástól megkülönböztetni. Azok a fajták, amelyek hengeres, hosszúkás, kisebb méretű gyümölcsöt hoznak, virágládákban is termeszthetőek, ilyen például a Slim Jim, a Violetta Lunga, vagy a Riminese fajta.

A nagy, kerekdedebb termést hozó fajták számára minumum 10-12 literes cserepet készítsünk elő, melynek átmérője 30-35 milliméter. Ebbe a csoportba tartozik a Black Beauty, a Bianca Oval, a Violetta di Firenze a nagyméretű, levendulaszín gyümölcseivel, illetve a Brigah a sötétlila termésével.


A padlizsánmag vetése

A padlizsán magas hőmérsékleten, kb. 20 °C felett csírázik, kedveli a fűtött, de nem túl párás helyeket, különösen, ha a hőmérséklet még az éjszaka folyamán sem csökken jelentősen (a 15 °C alatti hőmérséklet már alacsonynak számít). Ha korán – már tél végén - szeretnél nekiállni a padlizsán termesztésének, akkor mindenféleképp gondoskodj egy fedett és fűtött helyről, illetve neonfényről, vagy CFL izzóról.

A padlizsánmagokat holdtölte idején vesd, minden rekeszbe átlagosan két vetőmag jusson. Késő tavaszig várjunk a kiültetéssel.


Padlizsán termesztése

A padlizsán termesztése

A padlizsán termesztése nem olyan bonyolult, mint sokan gondolják, de pár dolgot nem árt szem előtt tartani: a cserép méretére gondosan ügyeljünk, olyan balkont válasszunk, ahol a padlizsán palánta védve van a széltől, és elegendő napfény jut neki a növekedéshez. A kiültetést sem szabad elkapkodni, várjuk meg, amíg a hőmérséklet éjszaka sem süllyed 15 °C alá, illetve a palánta eléri a 10 cm-t és legalább 4 - 5 levelet már hozott. Az öntözés mennyiségét később se csökkentsünk, de óvakodjunk a túlzottan nedves talajtól. A vízmennyiséget csak abban az esetben növeljük heti 5 alkalomra, amikor a padlizsán teremni kezd és elkezdődött a gyümölcs beérésének folyamata. Ha ebben az időszakban nem kap elég vizet, akkor a termés kisebb, vastagabb héjú és keserűbb ízű lesz.

Ha a padlizsán eléri a 20-25 cm-t, akkor nyugodtan ritkíthatod kicsit, így kevesebb, de nagyobb és egészségesebb termést hoz a későbbiekben. A termési ciklus végén érdemes lemetszeni azokat a sarjakat, amelyek láthatóan nem hoznak termést a továbbiakban.


A padlizsán szüretelése

A padlizsánt akkor kell szüretelni, amikor még teljesen nem érett meg , ez úgy állapítható meg, hogy ha a színe lilából borostyánosabb árnyalatra kezd váltani, akkor már elkéstünk a leszedésével.


Barátok és ellenségek

A padlizsán nem fér meg a többi burgonyaféle növénnyel, tartsuk távol tőle a paradicsomot, paprikát és a krumplit; ellenben jól kombinálható salátával és retekkel, illetve káposztát és köményt is vethetünk mellé.

A gombás betegségek megelőzhetőek, ha figyelünk a talaj kondíciójára, és kerüljük a túlöntözést.

A levéltetvek távol tarthatóak, ha a padlizsán mellé hagymát, fokhagymát, vagy mentát ültetünk, de természetes szövetségeseink a katicabogarak is.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Különleges padlizsán vetőmagjaink kínálata:

Padlizsán vetőmag

Hobbi padlizsán vetőmag