Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 08. 03.

​Mit csinálj a paradicsommagokkal?

Számos paradicsom fajta létezik és ha megtalálod a legmegfelelőbbet a kertedben, idén próbáld ki, hogy befőződ magjaikat a következő szezonra. Íme néhány hasznos tipp.

Trágyázás

A paradicsom magok önbeporzók, a virága különleges alakú, különösen az új fajta kultúrnövényeknél, ahol a bibe (a virág női része, ami a pollent szerzi) nem nyúlik ki, sőt teljesen takarva van portokkal (hím rész), vagyis a keresztbeporzás a fajták között elég ritka. Tehát több figyelem kell ahhoz, ha egy különleges kultúrnövényt termesztesz. Különösen ha régebbi, amin a bibeszár megnyúlt - látni fogsz egy kis kiálló antenna szerű részt a virág közepén - amivel pollenhez tud jutni más növényektől is.

A kertben

Az első és talán a legfontosabb lépés, kiválasztani a legjobb növényt. (Itt megteheted a paradicsomok szóra kattintva: Paradicsomok)Válaszd azokat, amelyek a termelési ciklus alatt a legegészségesebbek és a legtermékenyebbek. Ők a legmegfelelőbbek, mert nagy valószínűséggel ugyan azon jellemzőik lesznek a leszármazottaiknak is. Jelöld meg a kiválasztottakat színes szalaggal, így nem kevered őket össze. Válaszd ki az egészséges és átlagos alakú terméseket, ha lehetséges a növény alsóbb részén – itt azok vannak, amiket korábban ültettél – és hagyd kicsit érni őket. Akkor szedd le amikor már nagyon puha, így evésre tökéletes lesz!

Szüretelés után

Szüretelés után vágd félbe a paradicsomokat, majd a belső kocsonyás részt – amiben a magok vannak – válaszd külön a gyümölcshústól. Ha szükséges használj kanalat.

A kocsonyás részt tedd egy üvegbe, ha kicsit száraz (ez fájtától függő) önts hozzá egy kis vizet. Tedd az üveget meleg helyre és hagyd erjedni legalább 3 napig.

Fokozatosan a folyadék felszínén egy anyag képződik, a gomba (Geotrichum candidum) burjánzása miatt, ami a kocsonyás masszában tevékenykedik a magok körül, fertőtlenítő hatása van sok kórokozó ellen, amik a vetőmagokkal terjednek. Három nap után az opálos részt távolítsd el, és addig mosd a magokat amíg teljesen tiszták nem lesznek.


Egy szűrő vagy szita hasznos lehet a folyamatban.


Amikor a magok már tiszták, hagyd őket természetesen megszáradni egy jó szellős, fénytől védett helyen. Ne tedd őket nedvszívó papírtörlőre, mert hozzáragadhatnak. Egy merev, likacsos felület vagy tálca hasznosabb. Néhány óra száradás után, szedd össze a magokat és dörzsöld össze óvatosan a kezedben, hogy ne ragadjanak össze. Tedd őket papírzacskóba és hagyd ismét száradni legalább két hétig.

A magok raktározása

Ezen a ponton a magok már készen állnak az elraktározásra. Írd a rá a zacskókra a fajtákat és a dátumokat, majd tedd őket befőttesüvegbe. Válassz hűvös, száraz és sötét helyet az befőttesüvegeknek. Optimális feltételek között a magok legalább 4 évig fenntartják a jó csírázóképességet.

Forrás: Grow The Planet