Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 07. 29.

Milyen virág illik a veteményeskertbe?

A veteményeskertedben növekvő növényekkel kapcsolatban nemcsak az az elvárás, hogy bő termés hozzanak, mivel vannak például olyan növények is, amelyek más módon hatnak kedvezően a kerted gyarapodására. Vannak olyan növények, amelyek vonzzák a beporzást elősegítő méhecskéket, mások elűzik a kártevő parazitákat, és akadnak olyanok is, amelyek elősegítik a talaj minőségének fenntartását, vagy megújulását. Válaszd kertedbe a legmegfelelőbb virágot, és a kimerítő kerti munka után elégedetten fogsz távozni csodás kertedből, visszatekintve pedig elégedett leszel a gyönyörű - és egyben hasznos - növényeiddel!

A körömvirág ellenállhatatlan a beporzó rovarok számára!

A körömvirág (Calendula officinalis) egy csodálatos növény, amely az egész meleg időszak alatt virágzik. A vidám, feltűnő, sárga-narancs szirmok vonzzák a nagyszámú beporzó rovarokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy elérjék a betakarítást a zöldségek, mint például a tök, a cukkini, a zöldbab, az édes paprika, a padlizsán, az uborka és sok más gyümölcs is. A körömvirág felhasználására azonban más módszer is van, ugyanis könnyen hasznosítható a konyhában is. Próbáld ki, hogy néhány szirmot a salátára teszel, meglátod, hogy mennyivel ínycsiklandóbb ízű lesz ettől a pár színes levéltől.

Százszorszép: apró, de nagyon hatásos!

A százszorszép (Bellis perennis) olyan virág, amely egyszerűen nő és nagyon kellemes a szemnek. Az apró fejek vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat is, amelyek különösen jótékony hatásukról ismertek a levéltetvekkel szemben.


A sarkantyúvirág egy őrszem, amely megmenti a káposztát, ha bajban van!

A sarkantyúvirág (Tropaelum) egy olyan fajta virág, amely leginkább a hegyes vidékeken él meg, de kiválóan termeszthető a veteményeskertben is. Ez egy kúszó növényfajta, amelyet nyugodtan hagyhatunk burjánzani, kúszni a növények között, mivel úgy fog ügyelni a veteményes kert többi lakójára, mint egy hűséges őrszem. Onnan tudod, hogy probléma van, ha levelein apró harapásokat látsz, amelyeket a káposztalepke okoz, ez figyelmeztet téged arra, hogy megkezdődött a fertőzés.

Francia körömvirág: tisztítja a leveleket és a hajtásokat a levéltetvektől és a fonálférgektől!

A francia körömvirág (Tagetes erecta) az egyik legszebb és ugyanakkor, a leghasznosabb faj a veteményeskertben. A természetben távol tartja a levéltetveket a növényektől, míg a gyökereket megóvja a fonálférgektől. És ez még nem minden, mert a francia körömvirág, mindezen pozitív tulajdonságai mellett még a méheket és a beporzó rovarokat is vonzza, így segít a beporzás folyamatában is.


Vöröshere, a nitrogénforrás

A vöröshere (Trifolium pratense ) a hüvelyes növények csoportjába tartozik, mint a borsó és a bab, de sokan tekintik tévesen gyomnak. A lényeg, hogy ne húzd ki a földből! Használd ki természetes képességét, mivel nagyban képes gazdagítani a talajt nitrogénnel. Mindezek mellett ez a növény is vonzza méheket és a beporzó rovarokat, mivel édes termést hoz.


Nadálytő: fermentált kivonata talajtakaró, és vonzza a barátságos rovarokat!

A fekete nadálytő alapvető részét tudja képezni a veteményeskertnek, és ebben az esetben a növényeid nagyon gyorsan fognak nőni. A fekete nadálytő egy nagyon okos választás a kertedbe, virágai vonzzák a beporzó rovarokat, méheket, így segít a szüretben is. Leveleiből el tudod készíteni a fermentált kivonatot, (1 kilogramm friss levél (szárítottból elég 200 gramm is), 10 liter víz), amely serkenti a természetes védekező folyamatot a növényeknél, ennek segítségével könnyedén elkerülik a gombás fertőzéseket. A friss levelek is használhatóak talajtakaróként például a paradicsom vagy a burgonya körül, mivel ezek lebomlanak és felszabadítják a hasznos tápanyagokat a talajban. És ez még nem minden, mivel, ha a fekete nadálykövet teszel a komposzthalomba, akkor annak erjedési folyamatát is meggyorsítja, így az hatékonyabb lesz.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet