Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 06. 15.

Mikor van itt a betakarítás ideje?

Minden zöldségnek és gyümölcsnek van betakarítási ideje, amikor a számunkra hasznosítható/ehető rész megérik. De honnan ismerjük fel, mikor értek meg zöldségeink és gyümölcseink?


Spárga szedése

A zöldségeknél természetesen akkor a legegyszerűbb felismerni az érett állapotot, ha olyan zöldségről van szó, amelynek ehető része a földfelszín felett fejlődik ki. Ezeknél a típusoknál lehetetlen eltéveszteni az optimális leszedési időpontot, mivel az egész érési folyamat, a növény textúrája, az állaga, a színe és a mérete is jól látható szabad szemmel a föld felszíne felett. A folyamat a paradicsomféléknél a leglátványosabb, amikor a bogyók zöldről piros színűre változnak, azonban ekkor már fokozottan kell figyelni a termést, mivel ha túlérik, akkor le is pottyan a növény száráról. Ha a betakarítás túl korán történik, akkor a paradicsomok nemcsak kellemetlen ízűek lesznek, hanem éretlenül mérgezőek is; ha pedig túlérnek, akkor állaguk petyhüdt, ízük kellemetlen, poshadt lesz.

Ugyanakkor a veteményeskertben vannak olyan növények is, amelyek érési folyamatát nem lehet közvetlenül látni, mivel fogyasztható részük a föld felszíne alatt fejlődik ki és válik éretté. Ebben az esetben kiemelten fontos, hogy tudd, hogy az adott zöldség mikor érik meg teljesen. Erről megfelelő tájékoztatást kaphatsz a vetőmag csomagolásán is, ha követed az ottani utasításokat, akkor látatlanul sem fogod eltéveszteni a megfelelő időpontot a betakarításhoz.

Vannak növények, amelyek a leszedés után is képesek tovább érni, így ha szeretnéd ezeket huzamosabb időre eltenni, és fontos, hogy később is frissek legyenek, akkor érdemes számításokat végezned, hogy pontosan abban az időben szedd le őket, amikor még nem érték el teljesen az érett állapotot, de közel járnak hozzá. Tipikusan a banán esetében figyelhető meg, hogy korábban szedik le a gyümölcseit, később kitűnően megérik például egy kamionban, sőt otthonodban is napokon keresztül eláll, közben változik a színe, az íze, valamint az állaga.


Répa betakarítása

A hagyma érettségét például úgy tudod megállapítani, hogy figyelsz a fejlődése közben produkált jelekre, ilyen például az, hogy ha a levelei elkezdenek sorvadni, de ez csak akkor érvényes, ha a megfelelő tápanyag és vízmennyiség mellett veszed észre ezeket a "tüneteket", mivel ez lehet a rothadás jele is. Ha normál táplálás mellett kezdenek el elsorvadni a levelek, hagyd abba a locsolást és két hét múlva próbálkozz újra a betakarítással.

A burgonyánál is követheted ugyanezt a módszert az érettség megállapítására. Van még néhány növény, aminél ezt a stratégiát tudod alkalmazni, ilyen például a retek vagy a sárgarépa.

Végül ne felejtsd el, hogy nem minden év kedvez ugyanúgy a növények növekedésének, így van, amikor gyorsabban, és van, amikor lassabban érik meg, amit elültettél. Ennek oka, hogy a váltakozó hideg - meleg időjárás lassítja, vagy gyorsítja a fejlődés időtartamát. Csak egy kis odafigyelésre és törődésre van szüksége a veteményeskertednek, és biztosan örömöd leled majd a zamatos gyümölcsök és friss zöldségek ízében!

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet