Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 10. 13.

Nem árt tudnod, mielőtt belevágsz az átültetésbe:

Az átültetés a legtöbb kockázattal járó szakasz egy növény életében, éppen ezért érdemes ezt a folyamatot lépésekben csinálni. Mielőtt nekifognál, mindenféleképpen gondold végig, hogy mit és hová szeretnél átültetni, ezzel elkerülve a későbbi kellemetlenségeket. A legfontosabb: mérjük fel a növény igényeit , és keressünk neki olyan helyet, ahol lesz elég tere a későbbi növekedéshez.

Minden növényfajtának megvan a saját átültetési ideje, független attól, hogy cserépbe, vagy kültérre kerülnek. Cikkünk segítséget nyújt abban, hogy elkerüljük azokat a típushibákat, amiket átültetés folyamán követhet el egy hobbikertész.


Tippek, mielőtt belevágsz az átültetésbe:

  • Ha a cserépben, vagy az ágyásban található föld túlzottan száraz, az átültetés előtti este locsold meg alaposan.
  • Az átültetést inkább a délutáni órákra halaszd, semmiképpen se a legnaposabb időszakban vágj bele.
  • Ügyelj arra, hogy a kerted földje átültetés előtt ne legyen túl száraz, de túl nedves sem. Ha a talaj nem elég tömör, a növény nem tud stabil gyökérzetet kialakítani. A talaj legyen sűrű, de csomómentes, így nem árt, ha pár nappal az átültetés előtt megteremted a megfelelő feltételeket.
  • A hőmérséklet ne csökkenjen 10 ° C alá. Ha az időjárás-jelentés fagyos, vagy szélsőséges időt jósol, várj az átültetéssel.
  • Frissen vásárolt növények esetén ne azonnal fogj bele az átültetésbe, hagyd pár napig a cserépben, hogy a megváltozott környezeti feltételeket (napsütés, hőmérséklet) megszokja, többször locsold meg, hogy nedves maradjon a földje.
  • Átültetés előtt ne trágyázd a növényt. Ebben a stádiumban az új környezeti feltételeket kell megszoknia, ilyenkor még nem igényli a trágyázást.

Vetésforgó

Számos érv szól amellett, miért nem érdemes ugyanazt a zöldségfélét többször ugyanarra a területre ültetni. Minden növény speciális igényeitől függően veszi fel a talajból azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van a megfelelő növekedéshez. Ha egy adott termőterületnek ugyanazt a növényfélét kell folyamatosan fenntartania, az a talaj kimerüléséhez vezet, amely kedvezően hat a gombák és baktériumok túlzott mértékű elszaporodásának.

Az a talaj, amely évről évre más zöldségfélének ad otthont, nagyobb valószínűséggel eredményez egy termésben gazdag zöldségeskertet.

Négyéves vetésforgó terv

  1. Első év: az első évben borsót, babot vagy csicseriborsót ültess, ezek a zöldségfélék természetes úton gazdagítják a talajt, a nitrogénkiegyenlítő képességüknek köszönhetően. Ezeknek a növénytípusoknak a gyökerét a betakarítást követően sem kell felszedni a talajból.
  2. Második év: ekkor javasolt egy nagyobb trágyázás (kb. 5 kg négyzetméterenként), ezt követően a második évben paprikával, paradicsommal, krumplival, vagy padlizsánnal ültesd be a területet, de befutó lehet a tök, az uborka, a dinnye vagy a sárgadinnye is.
  3. Harmadik év: a harmadik ciklusban a hagymafélék (vöröshagyma, póré-, mogyoró- és fokhagyma) kiültetését javasoljuk, továbbá a saláta és a retek is jó választás.
  4. Negyedik év: az utolsó termési ciklus növényei a fűszernövények, a spenót, a cékla és a répa.

Az átültetéssel kapcsolatos tudnivalók tárháza még nem merült ki, jövő héten folytatjuk cikkünket.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet