Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 02. 03.

Mi mindenre jó a répa?

A répa nemcsak hasznos és ízletes eleme veteményeskertünknek, hanem rengeteg módon felhasználható a konyhában is, illetve bőrünkre és szemünkre is jótékony hatással van a fogyasztása.

Sokféle ásványi sót, vitamint és keményítőt tartalmaz, sőt kiemelkedően magas az A vitamin tartalma: a fogyasztását követően testünkben felszívódik a béta-karotin, az A provitamint átalakítja A vitaminná, mely javítja a látásunkat és egészségesebbé teszi a bőrünket. Egy répa naponta fedezi a napi A vitamin bevitelt, de emellett vizet, rostokat és C vitamint is tartalmaz, szóval nyugodtan megduplázhatjuk az adagot!

A répa fogyasztása fokozza a melanin termelését, ez jó hír azoknak, akik éppen egy diéta közepén tartanak és szeretnének egy kicsit barnulni. Emellett védőpajzsként működik az ártalmas szabadgyökök ellen, melyek a bőr korai öregedésért felelősek.

Az A vitamin felszívódását segíti, ha zsírosabb tápanyagokkal együtt juttatjuk a szervezetünkbe, egy kis sajt, illetve olívaolaj ebben jó szolgálatot tehet! A répa emellett kiváló flavonoid és antioxidáns forrás , mely jótékonyan hat kardiovaszkuláris rendszerünkre.


A répát ehetjük nyersen, vagy főtten is, de ne feledjük, noha utóbbi esetben könnyebb az emésztés, és ezáltal a béta-karotin felszívódása, jelentősen csökken a növény A vitamin tartalma.

A répának meglehetősen alacsony a kalóriatartalma (100 g / 31 kcal), ezért könnyedén beilleszthető bármilyen diétába. Pótolhatja a két étkezés közötti nassolást, de köretként is elkészíthetjük főételek mellé. Salátaként például számos egyéb zöldséggel kombinálhatjuk, olívaolajjal, sóval vagy citromlével leöntve tálalhatjuk. Az íze remekül harmonizál a hagymával és a zellerrel, melyek sok recept ízesítését meghatározzák.

A levét frissítő italként is fogyaszthatjuk, a répa, mint arcpakolás is egyre népszerűbb, a sokrétű felhasználási módja teszi az egészséges életmód és táplálkozás egyik alappillérévé.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet

Egészséges répalé

A répa termesztése ráadásul nem igényel speciális környezeti feltételeket, akár az erkélyünkön, vagy beltéren egy cseréppel felszerelkezve is belevághatunk, ha kedvünk támad a kertészkedéshez. Természetesen pár hasznos tanácsot érdemes megfogadni, mielőtt nekikezdenénk, novemberi cikkünkben már bemutattok a répa termesztésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Ha többféle zöldségfélét szeretnél párhuzamosan vetni a répa, akkor a köztes növénytermesztéssel kapcsolatos írásunkban érdemes elmerülni.

Ha már a tudás birtokában, vagy és már csak pár vetőmag hiányzik, akkor az alábbi különleges répafajtákat ajánljuk figyelmedbe:

Flakkee répa vetőmag

Fekete répa vetőmag