Termékek

Szabadszavas
kereső

2014. 12. 28.

Mi mindenre jó a pitypang?

A pitypangot, vagy más néven gyermekláncfüvet nem kell bemutatnunk olvasóinknak, hiszen egy Európa szerte ismert növényről van szó; sőt, gyakran gyomként irtjuk pedig gyógynövényként és fűszerként is kiválóan hasznosítható.


Pitypangból bor

Pitypang a gyógyászatban

A gyógyászatban emésztést segítő, májtisztító és puffadáscsökkentő hatása révén ismert, de a hagyományos orvoslásban, mint vizelethajtót és sárgaság elleni szert használják. Vitaminokban gazdag (A, B és C), valamint vasat és káliumot is tartalmaz. A gyökerét főként méregtelenítő diétákhoz, illetve a vércukorszint csökkentéséhez javasolják. Teaként is fogyasztható, de vese-, vagy epehólyag problémával küzdők ez ügyben kérdezzék meg háziorvosuk véleményét. Továbbá a gyermekláncfű leve szemölcsök kezelésére is alkalmas.

A gyermekláncfű szinte minden szervre jótékonyan hat, a benne található leticin az emlékezőtehetségre is hatással van. A népi gyógyászatban vártisztító és méregtelenítő szerepét is kiemelték, mely a köszvény és a reuma, valamint a nyirokcsomó-duzzanatok kezelésében segít.

Gyökerét és levelét akár nyersen fogyasztva, akár szárítva teának is használhatjuk, a főzet napi két alkalommal étkezés előtt történő fogyasztása javasolt.

Pitypang tea recept hideg téli napokra:

Friss gyermekláncfű híján akár filtert, akár szárított változatot is használhatunk, ez utóbbi esetben egy teáskanálnyit adjunk hozzá egy bögre forró vízhez. 3 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük át a levet, ízesítésként citromlét, narancslét, mentát vagy mézet ajánlunk!


Pitypang a konyhában

A gyermekláncfű levelét salátákhoz és szendvicsekhez, illetve levesek és omlettek ízesítéséhez is használják. A kesernyés ízét ellensúlyozhatjuk, ha más növényekkel együtt használjuk, mint például a spenót, vagy a mángold. Olaszországban a preboggion nevű ételhez (zöldségekből és zöldfűszerekből főzött leves) használják, melyet zöld levelekből és egyéb vadon termű fűszernövényekből állítanak össze.

Fogyasztás előtt gyakran halványítják a gyermekláncfű leveleit, ez az eljárás a keserűanyag felhalmozódását hivatott csökkenteni. Halványítás lényege, hogy amikor az első levelek megjelennek, a növényt letakarjuk szalmával, homokkal, vagy falevelekkel, amikor pedig a túlnő a rétegen, akkor kezdjük el leszedni az ételhez szánt leveleket.

Számunkra furcsának tűnhet, de a pitypang virágjából még bor is készül! A pitypangvirágokat fehér borban áztatják, két hétig érlelik, majd alaposan átszűrik.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Ha a házad táján nincs pitypang, és kedved támadt a termesztéshez, vetőmagot az alábbi linken rendelhetsz:

Pitypang vetőmag