Termékek

Szabadszavas
kereső

2017. 01. 04.

Mi az a téli vetés?

A téli vetés elég jól hangzik, de valójában ez egy régi technika. A legtöbb mag télen még el is veti önmagát.


Ki találta ki a téli vetést?

A téli vetés (winter sowing) kifejezés egy találékony kertész nevéhez Trudi Davidoff-hoz köthető, akinek több vetőmagja volt, mint kültéri területe. Letakart tartókba ültetett magokat, amit utána kivitt a szabadba. Ilyenkor ezek a tartók úgy működnek, mint egy mini üvegház, így a magok szabályozott környezetben kapnak egy kicsit a kinti hűvös télből is. Amikor a hőmérséklet kellően meleg, a mag csírázni kezd, majd növekedni a maga módján. Idővel a termőföld felmelegszik és a növény készen áll az átültetésre. Az ötletre felfigyeltek és 2006-ban az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium bejegyezte a Nemzeti Mezőgazdasági Könyvtári Szinonimaszótárba.

Ha ki szeretnéd próbálni a téli vetést, íme pár hasznos tipp:

  • Trudi Davidoff hivatalos weboldalán még több tipp és jó tanács található: WinterSown.org
  • Olyan vetőmagokat válassz, amik szívósabbak. A trópusi és a gyengébb növények magjai elpusztulnak a nagy hidegben. Jó választás:
  • Virágok: ternye, gumós selyemkóró, körömvirág, menyecskeszem, pillangóvirág, gyűszűvirág, mályvarózsa, petúnia
  • Zöldségek: cékla, brokkoli, fejes káposzta, mángold, répa, fodros kel, retek, spenót,
  • Ha tartókat használsz, ügyelj arra, hogy legalább egy kisebb lyuk legyen az alján, hogy a felesleges víz kifolyhasson és a tetején pedig szellőzőnyílások legyenek. A szellőzőnyílások kezdetben kicsik legyenek, majd ahogy az időjárás melegszik lehetnek egyre nagyobbak. Erre a célra tartónak a legegyszerűbb egy műanyag kanna.

  • Vess több magot, mint amennyire gondolod, hogy szükséged van, de ne legyen túl sűrűn, mert ahogy nőnek kiszorítják egymást
  • Címkézd meg a tartókat.

Forrás: About Home