Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 06. 24.

Hagymák és ízek

Nem minden hagyma használható ugyanazokhoz az ételekhez, és főként nem biztos, hogy ugyanolyan konyhatechnikai eljárást javasolt mindegyik hagymafajta elkészítéséhez! Pedig hajlamosak az emberek tudomást sem venni erről, és teljesen figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy minden hagyma más-más ételekhez ajánlott. Sőt gyakran olvasni olyan recepteket is, amelyek így kezdődnek: „vágjuk fel a hagymát”! Na, de, milyen hagymát? Sokszor elfelejtjük, hogy többféle hagyma létezik a klasszikus vöröshagymán kívül, amelyeket, ha ismernénk, sokkal érdekesebb ételeket is készíthetnénk.


A hagyma ( Allium) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe és az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába, azon belül a hagymaformák (Allioideae) alcsaládjába tartozik. 1250 fajával a növények egyik legnagyobb fajszámú nemzetsége is egyben. Évelő, hagymás növények, amelyek sajátos ízt, illatot adó vegyületeket termelnek. Több faját termesztik fogyasztásra, de gyógyhatásukat is számos módon használja a gyógyszeripar, mivel magas allilszulfid hatóanyagának baktériumölő hatása van, ezért meghűléses időben a fertőzések megelőzésére is kiválóan alkalmazható, akár otthoni körülmények mellett is.

Hagymafajták főzéshez

Most nézzük meg, hogyan választhatsz megfelelő fajtát ételeid elkészítéséhez:

Vöröshagyma:,

A vöröshagyma ideális olyan receptekhez, amelyek hosszú főzési időt kívánnak. Nyersen fogyasztani semmiképpen sem alkalmas, mivel nagyon erős ízű, de hosszan főzve édessé válik, így az étel nagyon ízletes és illatos lesz tőle. Tökételes választás például pörköltekhez, levesekhez és húsételekhez, amelyek tipikusan hosszú főzési időt vesznek igénybe, illetve akkor is ideális választás lehet, ha valamilyen klasszikus ételt szeretnénk készíteni, mivel ez a legáltalánosabb hagymaféle.

Fehérhagyma:

Felhasználása nagyon hasonlít a vöröshagymáéhoz, mivel ezt is hosszú főzési igényű ételekhez ajánlott használni. A fehérhagyma sem ajánlott nagy mennyiségben nyersen, mert nagyon aromás és erős, de salátákhoz szokták használni azok a szakácsok, akik kifejezetten kedvelik az erőteljes ízvilágot. Főként hideg ételekhez ajánlott, mivel magas víztartalma miatt bőre fehér és különösen ropogós, így nem csak az ízélmény, de a színvilág miatt is ajánljuk.

Lilahagyma:

Megnyilvánulása kifejezetten színpompás és izgalmas, nem csak látványos, hanem a húsa nagyon ízletes is, ezért ez a fajta hagyma fogyasztása nyersen is ajánlott. Nagyon jól passzol a hideg ételekhez, salátákhoz és szendvicsekhez, viszont nem igazán ajánlott hosszú főzésigényű ételekhez, mivel nem olyan erőteljes ízű, mint a fentebb említett hagymafélék, és így hamar kifő az íze, mondhatni kárba megy.

Újhagyma:

Az újhagymát leginkább jellemző a szavak a gyengeség és a zsengeség. Az újhagyma tulajdonképpen még a teljes kifejlődési idő előtt betakarított hagyma, más néven zöldhagyma. Olyan ételekhez ajánlott leginkább, amelyeknél kifejezetten fontos az, hogy a hagyma ne nyomja el más fűszerek, vagy zöldségek ízét.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


További hagymakülönlegességeink (hobbi vetőmagok):

Mogyoróhagyma vetőmag

Hobbi hagyma vetőmag