Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 07. 19.

​Meleg van-e a paradicsomoknak?

Nyár közepén az emelkedő hőmérséklet felveti a kérdést, hogy vajon jót tesz-e ez a meleg a paradicsomoknak? Azon túl, hogy a paradicsom egy klasszikus nyári növény, természetes, hogy a kertészek azt gondolják, hogy a paradicsomok szenvednek a nagy hőségben. Mit kellene tenni a paradicsomokkal a hőhullámok alatt? Mi számít nagyon melegnek és sok napfénynek?


Az extrém hőség megölheti a növényeket?

Ha megfelelően van öntözve a paradicsom, akkor nem lehet végzetes számára a hőség. És egy másik jó hír: ha a paradicsom termés már megjelent és érik, akkor nem lesz gond a meleggel. Az intenzív közvetlen napsütés károsíthatja a paradicsomot, de ha egy kicsit beárnyékolod a területet, akkor túlélheti. A paradicsomvirágok szenvednek leginkább a meleg miatt.

Mi a veszteség a nagy melegben?

Napközben a hőmérséklet 32°C felett, este pedig 23°C körüli hőmérséklet mindenféle stresszt okoz a paradicsom palántának. Túl meleg van ahhoz, hogy beporozzon, ami kevesebb termést jelent. De még aggasztóbb az a veszteség, amit a meleg tesz a növénnyel. A hőség stressz, arra készteti a növényt, hogy növelje a kipárologtatást a túlélés érdekében, különösen amikor a hőség több napon át tart. A hőség stressz nem csak lelassítja a termés kifejlődését, de sokkal könnyebben sebezhetőbbé válik, betegségek érhetik.

A hőhullám azt jelenti:

  • a virágok nem fognak kinyílni
  • a pollen elpusztul
  • nem lesz új termés, csak ha már normális a hőmérséklet
  • a levelek felcsavarodnak
  • a növény csak a túlélésre koncentrál

1.Ültess okosan!

Találd meg a legmegfelelőbb helyet paradicsomjaid számára...lehet nem az lesz amire gondolsz. A paradicsom vetőmagok csomagolásán általában az áll, hogy teljesen napsütötte helyre kell őket ültetni. Ám ez mindenhol mást jelenthet, földrajzi területektől és évszakok változásától függően.

Mit is jelent a teljes napsütés?

Azt jelenti, hogy a paradicsom egy nap legalább 8 óra folyamatos napsütést igényel. A teljes napsütés májusban teljesen más mint augusztusban.

2.Legyenek jól locsolva!

Mindenképpen több vizet kapjanak, mint amennyit kellene. Ne feledd, ilyenkor többet párologtatnak. Pórbálnak túlélni. Amikor nagyon nagy a hőség, naponta egyszer vagy kétszer is meglocsolhatod őket.

3.Adj nekik árnyékot!

Ha a kerted nagyon napos, akkor szerezz be árnyékolót a paradicsomoknak. Rengeteg féle anyagot használhatsz árnyékoló gyanánt, de vannak már kifejezetten kerti árnyékolók is.

Ha még nem választottad ki a megfelelő paradicsom magokat itt megteheted: Paradicsomok

Védjétek a paradicsomjaitokat és nagyon ízletesek lesznek!

Forrás: Tomato Dirt