Termékek

Szabadszavas
kereső

2016. 06. 08.

​Magok és csírák házikedvenceinknek

A legtöbb kutya és macska alkalmanként vagy akár rendszeresen is, de esznek füvet, mert ösztönösen tudják, hogy javítja az emésztésük egészségét. De sajnos a fű nem igazán tápláló, még a kifejezetten kisállatoknak való fű és a kinti fű is gyakran lehet műtrágyázott, gyomirtószeres, rovarirtószeres, valamint élősködőkkel és egyéb szennyeződésekkel is tele lehet. Ha kis kedvenced szeret füvet enni, vagy kell neki füvet enni, a csíra az egyik legjobb megoldás. A csíra nagyon könnyen beszerezhető és olcsó, így kutyusod vagy macskád friss, élő szerves növényzetet majszolgathat.

A csíra gazdag tápanyagforrás házi kedvencünknek

Az első lépés a növények fejlődésében a magok, a második pedig a csíra. Ezek a növény apró kis kezdeményei, amik a nedves magokból emelkednek ki, mielőtt még földbe gyökereznének és teljes növénnyé fejlődnek. Néhány nap csírázás után, már rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Sok csíra több emészthetőbb vitaminokat, ásvány anyagokat, fehérjéket és enzimeket tartalmaz, mint amiket a kifejlett, felnőtt növény. Nem úgy mint a zöldségeknél, amit házi kedvencünk nehezebben emészt meg, hiszen csírázás során a keményítő, amit a növény magja tartalmaz, az amiláz enzim által cukorrá bomlik. A fehérjebontó enzim segítségével a protein aminosavvá és amiddá alakul, a zsírbontó enzim segítségével pedig a zsírok és olajok egyszerű zsírsavakká alakulnak.


A csíra előnyei

A csíráknak számos előnyös jellemző sajátosságai vannak pl:

  • -támogatják a sejtek regenerálódását
  • -az antioxidánsok, ásványi anyagok, vitaminok és enzimek erőteljes, természetes egész tápanyagforrásai
  • -lúgosító hatása van, ami védi a testet betegségekel ellen, mint a rák, hiszen a tumorok töbsége a testet savas állapotba teszi
  • -bőven oxigéndúsak, ami segít az abnormális sejtnövekedések ellen, vírusok és baktériumok ellen, amik oxigénben gazdag környezetben nem maradnak életben.

A táplálkozási hasznaikon felül, a napraforgócsíra az egyik legalapvetőbb az otthon termeszthető ételek közül. Ha saját magad termeszted szerves magokat használva, biztos lehetsz benne, hogy házi kedvenced nem teszed ki káros rovarirtóknak vagy más vegyszereknek. A napraforgó csíra szintén az olcsóbb kategóriájú ételek közé tartozik, amit vehetsz vagy termeszthetsz kis kedvencednek. Érdekes módon, ha nem juttatunk élő táplálékot macskáinknak enni, az gyakran ott végződik, hogy biztos megdézsmálja majd valamelyik szobanövényünket. Sok cica hajlamos arra, hogy azonnal ki is hányja a megdézsmált szobanövényt, mert sokuk mérgező. A csíra egy biztonságos és egészséges alternatíva lehet.

Egyszerűen csak tedd a tálat a földre és hagyd hogy harapdáljanak belőle. Ha a csírát saját fogyasztására is termeszted, akkor csak csípj le belőle és tedd házi kedvenced tálkájába, akár eledelével összekeverve is. Pl.: Egy nap egy 35-40 kilós kutyusnak nyugodtan lehet 1 csésze csírát adni, míg egy 5 kilós cicának a csésze negyedét vagy annak a felét.

Forrás: Healthy Pets

Lepd meg kedvenced egy különleges magkeverékkel!

Az alábbi tovább linkre kattintva megtekintheted a házi kedvenceknek szánt magkeverékeinket: Tovább...Magkeverékek kisállatoknak