Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 02. 03.

Macskamenta - nem csak macskáknak!

A Nepeta cataria, vagy elterjedtebb nevén macskamenta egy olyan különleges fűszer- és gyógynövény, amit általában macskák számára termesztünk. Odavonzza, sőt valósággal megrészegíti a macskaféléket, de számos jótékony hatása van az emberekre nézve is, amelyek talán számunkra kevésbé ismertek.

A macskamenta az árvacsalánfélék családjába tartozik, Európából származik, de napjainkban a világ minden táján termesztik. 50-100 cm-esre is megnőhet, levelei szív alakúak, csipkeszerűek, lila színű virágai nyár elején jelennek meg rajta és egészen őszig nyílnak. Levelei dörzsölés hatására karakteres, átható illatot árasztanak, amely egyfajta "kábítószerként" hat négylábú kedvenceinkre. Természetesen semmilyen függőséget nem okoz, és mellékhatásokkal sem kell számolnunk, így nyugodtan a növény közelébe engedhetjük cicáinkat.

Macskamenta hatása a cicákra

A levelek és a virágok olyan aromát termelnek, mely ellenállhatatlan házi kedvenceink számára: szagolgatják a növényt, megrágják a leveleit és szívesen hentergőznek benne. Valóságos afrodiziákumként hat rájuk, a macskamenta illékony vegyületei a vizeletükben található feromonokra hasonlítanak.

De nem a macskamenta az egyetlen növény, ami ilyen reakciót vált ki, a Teucrium marum (ismert nevén macska gamandor, ámbrafű) és a Valeriana officinalis (macskagyökér) is hasonló hatást gyakorol a macskákra. Ahogy vonzza a cicákat, olyan mértékben taszítóan hat más rovarokra, így viszonylag kevés kártevő támadja meg.


Macskamenta és az ember

A macskamenta emberekre gyakorolt hatása kevésbé ismeretes, a levelekben és a virágokban található flavonoidok hurut- és görcsoldóként és nyugtatóként hatnak.

A hagyományos gyógyászatban a macskamenta kivonatokat a gyomorsav csökkentésére és az emésztési bántalmak enyhítésére használják, valamint nyugtató hatása miatt az elalvásban is segít. A növény illóolaja karvakrolban és timolban gazdag, ez a két vegyület fertőtlenítő tulajdonsággal rendelkezik, így hurutos megbetegedések kezelésére is kiváló gyógyír a macskamenta. Csillapítja a lázat, nyugtatja az idegrendszert, oldja a stresszt, sőt, a virágok lábvízben történő áztatásával a kellemetlen szagokat is eltüntethetjük.

Továbbá saláták, húsok és halfélék ízesítőjeként a konyhában is van helye a macskamentának. Szárított leveleit gyógyteákhoz, frissen szedve pedig mártásokhoz ajánljuk.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


Akár gyógy-, vagy fűszernövényként saját célra, akár cicáid szeretnéd meglepni vele, a macskamenta vetőmag minden esetben remek választás!

Macskamenta vetőmag kapható