Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 01. 05.

Levéltetvek ellen - szappannal és banánnal

Mindannyiunknak sok bosszúságot okoznak a növényeken megjelenő levéltetvek, pedig a probléma kezelése egyszerűbb, mint gondolnánk: elegendő hozzá némi szappan.

Természetes védekezés levéltetvek ellen

A káliumszappan és a folyékony szappan a legalkalmasabb erre a feladatra, oldjunk fel 3 liter meleg vízben 50 g folyékony szappant, majd várjunk addig, amíg a víz kihűl. Ezt követően a folyadékot öntsük át egy növénypermetező flakonba, majd spricceljük a levéltetvekkel elárasztott növényre. Figyeljünk arra, hogy ne a nap legmelegebb szakaszában spricceljük a növényre az oldatot, a legalkalmasabb időpont kezelésre a kora reggel.

A szappanos víz azért kiváló ellenszer, mert kiszárítja a levéltetvek kitinvázát, de más rovarokra is veszélyt jelenthet, így ne alkalmazzuk a növény virágzásának időszakában. A fertőzöttségétől függően, akár naponta is érdemes megismételni az eljárást, alapesetben heti 2 alkalom is elegendő lehet kezelés gyanánt.



Amennyiben ehető növényről van szó, a sikeres kezelést követően várjunk legalább 3 napot az aratással és a fogyasztással.


Néha egy banánhéjon is elcsúszhat a dolog...

Ez esetben biztosan nem, ugyanis a banánhéj még a levéltetvek ellen is véd! Nincs más dolgunk, mint a héjat felszeletelni, és a darabokat pár centiméter mélyen a megtámadott növény gyökeréhez közel eltemetni. A banán nemcsak az élősködőket űzi el, hanem magas kálium és foszfáttartalma miatt a növény ellenálló-képességét is növeli.


Csalán, mint hatékony permetszer

1 liter vízhez elég 20-30 darab csalánlevél, amit áztassunk be és hagyjunk állni legalább egy hétig. Az így kapott csalánlevet szűrjük le, majd hígítsuk 10 liter vízben. Ha csak 6-10 órát hagyjuk állni a leveleket a vízben, akkor az egy liter vizet hígítás nélkül felhasználhatjuk a tetvek ellen.

A szappanos ás a csalános megoldást akár kombinálhatjuk is, ez esetben a csalánleveleket elég 10 órán át állni hagyni, ezt követően hozzáadunk egy kevés káliumszappan is, az oldatot pedig hígítás nélkül permetezzük a növényre.

Levéltetvek támadása

Ráadásként pár házi praktika

Ezen kívül számos egyéb otthoni praktika van, ami minimális energia-, és pénzráfordítást igényel, ilyen az alábbi egyszerű trükk is. Terítsünk alufóliát, vagy bármilyen fényvisszaverő anyagot a növény alá, ezzel a módszerrel a levelek alá, így a levéltetvek tartózkodási helyére, irányítjuk a fényt. A fény hatására felmelegedő levél már nem olyan csábító lakhely a levéltetvek számára.

Ha természetesebb védekezési módszert szeretnénk a levéltetvek ellen, akkor a katicabogarak és a zöld fátyolka kiváló szövetségeseink lehetnek.

Photo credit: Foter / CC BY-SA