Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 02. 09.

Egyik legnépszerűbb zöldségünk: a saláta

Melyik zöldségféléről van szó? Könnyű termeszteni, az egész világon ismert és több ezer különböző fajtája van?

A válasz a saláta.


Bizonyára már feltűnt a különbség az otthon termesztett és a nagyáruházak polcain található termékek íze között, ha te is inkább a jól bevált, ellenőrzött forrásból származó zöldségeket kedveled, akkor érdemes elgondolkodnod a saláta otthoni termesztésén. Mivel a saláta nem szereti az átültetést, inkább a magról való szaporítást ajánljuk.

Táptalaj

A salátafélék a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag, öntözött talajt kedvelik. Szinte minden cserépben, vagy balkonládában szépen növekszik, egy 60x20 cm-es, 25 cm mélységű virágláda például minden szempontból ideális választás lehet.

A vetés tekintetében fajtánként eltérőek lehetnek a feltételek, leginkább tavasztól késő őszig javasolt a saláta vetése, a magok csírázási hőmérséklete 15 °C. A hőmérsékletet igyekezzünk egy szinten tartani, a nagyobb ingadozások ugyanis jelentősen kihathatnak a terméshozamra. Ha más zöldségekkel egy helyen szeretnénk salátát termeszteni - remek párosítás mellé a mángold, a répa, vagy a retek -, akkor a sorokba ültetést javasoljuk.

Fényigény és öntözés

Nem nagy probléma, ha enyhén árnyas helyre vetjük a salátamagokat, de nem javasolt a tűző napfény. Kerüljük a délidőben történő locsolást, ugyanis ha a nedves leveleket erős napfény éri, könnyen "megéghetnek", ezzel jelentősen csökkentve a terméshozamot. Sem a nagy hőséget, sem a párát nem kedveli, ezért ha a fóliasátorban történő termesztést választjuk, akkor ügyeljünk a gyakori szellőztetésre. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy táptalaj ne legyen mocsaras, a pangó víz ugyanis növelheti a gombás és baktériumok megbetegedések veszélyét. A csírázás időszakában figyeljünk a gyakori öntözésre, a fejesedést követően a növény a huzamosabb ideig tartó szárazságot is jobban viseli.

Saláta vetése és termesztése

Aratás

Ideális feltételek között már a vetéstől számított bő egy hónap múlva leszedhetjük az első salátaleveleket. Ha friss és zsenge hajtásokat szeretnénk, akkor gyakran visszavághatjuk a növényt, de figyeljünk arra, hogy ne talajszinten, hanem legalább 3 cm-rel az alsó levelek felett végezzük el a visszavágást.

Vegyszerek használatát kerüljük a salátafélék esetében, ugyanis az egyes egészségre káros hatóanyagok tartósabban megtapadhatnak a levelek felületén, és még mosás hatására is nehezen tudjuk őket eltávolítani.

Mivel a saláta gyökereinek nincs nagy helyigénye, így hagymafélékkel, retekkel, répával, céklával is együtt termeszthető. Ha a saláta magokat szétszórva vetjük el a cserépben, akkor snidlinget, turbolyát, vagy mentát is vethetünk mellé. A hagymafélék és a turbolya azért jó "szövetségesek", mivel a csigákat és a levéltetveket is távol tartják a salátáinktól.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet


A Kertművész vetőmag webáruház saláta "sztárjai":

Rukkola saláta vetőmag

Fejes saláta vetőmag