Termékek

Szabadszavas
kereső

2015. 08. 06.

Kutyák vs. veteményeskert

Mindenki szembesült már azzal, hogy a kutyák mindennel szeretnek játszani, kedvelik a nyílt tereket, köztük természetesen a veteményeskertet is. Hiába szólsz rá többször is, mindig beszaladnak kertbe a zöldségek közé, kijelölik a területüket és lyukakat ásnak a növényeid köré... Ismerős? A szidás legtöbbször mit sem ér, és sajnos a veteményeskerted sínyli meg a neveletlen házi kedvenc szórakozását. Hogy a betakarítás időszaka ne a bosszankodásról szóljon, itt van néhány trükk, hogy hogyan csökkentsd a károkat.

Először is a legjobb ötlet, ha mindenekelőtt megismered négylábú barátodat, ha megérted, hogy csínytevései mögött milyen okok állnak, akkor könnyebben boldogulsz majd vele. A legbosszantóbb és a növényeid számára a legveszélyesebb a lyukak kertben, de zavaró lehet még a vadászati ösztön és annak szükségessége is, hogy kis kedvenced folyamatosan megjelölje a területét. Ezen cselekvések mögött sokszor a legváltozatosabb okok állnak. Az okok felfedezése segít megoldani a problémát, és ha figyelsz négylábú kedvencedre, akkor akár a kertben is nyugodt szívvel egyedül hagyhatod majd.

Az okok között leginkább a stressz, az unalom, a fizikai aktivitás hiányi és a magány játszik, de az el nem fogyasztott, tányéron maradt ételek is csínytevésre ösztönzik kedvencedet. A tányéron heverő élelmiszer ösztönénél fogva arra készteti őt, hogy azt el kell rejteni. Ezekben az esetekben fordíts extra figyelmet kedvencedre, szervezz neki több kikapcsolódást és játssz vele többet. Szintén fontos még odafigyelned arra is, hogy ne adj neki több ételt, mint amennyire szüksége van , mert az ellenkező esetben a lyukak egyre csak szaporodni fognak a veteményesedben.

A nyár folyamán a kutyák szenvednek a hőségtől, és számukra a hűsölés egyik módja az, ha ásnak egy hatalmas lyukat maguknak és belefekszenek a nedves és hűvös talajba. Tudtad, hogy a lábujjaikon és a talpukon lévő mirigyek feronomot termelnek? Az ásás stimulálja ezeket a mirigyeket, és olyan anyagokat bocsájt ki a mancsuk, amely a lyuk egész belsején eloszlik, és ez megnyugtató, kellemes érzést vált ki a kutyákból.

És ez még nem minden, a stresszes viselkedés általában félreértés a következménye. Amikor a kutyád kiás egy lyukat akkor legtöbbször valószínűleg leszidod, majd egyből visszatemeted, ugye? Ezzel az a probléma, hogy ő ezt pontosan olyan játéknak fogja fel, mint amikor eldobod a labdát, és neki vissza kell hoznia. A legjobb, ha szidás és a visszatemetés között vársz annyit, hogy a cselekvés elillanjon az agyából.

Ha éppen rajtakapod az ásáson, akkor ne bántsd őt azonnal, mert ezzel azt éred el, hogy csak pillanatnyilag fogja abbahagyni, amint hátat fordítasz, már kezdi is újból az ásást. Ahelyett, hogy összeszidod, tarts egy locsolófejet kéznél, és amikor elkezd ásni, kezdd el őt vízzel permetezni. Így azt fogod kiváltani belőle, hogy ha elindul ásni, be fog neki villanni a kép a zuhanyzásról. Mindenesetre ne felejtsd el, hogy a kutyád sokkal jobban megtanulja a leckét, ha jutalmazással éred el a célod, mintsem büntetéssel, szidalmazással. Ha a kutyád különösen imádja az ásást, akkor különíts el neki egy részt, ahol szabadon fúrhat lyukakat tetszése szerint. Sokan azt tanácsolják, hogy elég egy 1,5x1,5 m-es rész is, amelyet körbekerítesz, teszel be folyami homokot, és az elején - a hozzászoktatás miatt - elásol benne pát már általa jól ismert játékot. Így a játszás folyamán könnyen meg fogja ismerni az új helyét és még kedvelni is fogja.

Ha ezek a módszerek sem működnek, akkor már csak az maradt, hogy kerítsd el a kerted drótkerítéssel vagy valami erős anyaggal, a lényeg, hogy a kedvenced paramétereinek megfelelőt válassz. Azaz legyen olyan magas, hogy ne tudja azt átugrani, legyen olyan erős, hogy ne tudja elrágni és legyen olyan mélyen a talajban, hogy ne tudjon alatta átmászni.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Forrás: Grow the Planet