Termékek

Szabadszavas
kereső

2014. 12. 08.

A kanálnak a kertben is van helye!

Hogyan tehetnénk gyermekeink számára is kellemes időtöltéssé a kertészkedést? Szórakoztató, ugyanakkor kreatív megoldás erre a palánta névtáblák készítése, amelyen a növény nevét, szükség esetén a fajtáját is megjelölhetjük.

Miből készíthetünk palántanévtáblákat?

A fából készült gyümölcs- és zöldségesdobozok kiváló alapanyagnak bizonyulnak, emellett szükségünk lesz egy fogóra, egy erősebb ollóra, vagy egy kisebb fűrészre és ragasztóra. Elsőként szedjük szét a dobozt, a szögeket pedig távolítsuk el a fából, majd a léceket fűrészeljük kisebb darabokra. A léceket tisztítsuk meg a szálkáktól, hiszen a következő feladat már csemetéinkre vár! A négyszögletű, feldarabolt lécekre a gyerekek felfesthetik a növény nevét és képét, kedvük szerint kidekorálhatják. Ha kültéri növényekhez használjuk a névtáblákat, akkor vízhatlan festék használatát javasoljuk. Amint megszáradtak a táblák, ragasztóval a tartófelülethez rögzíthetjük őket.

A legjobb névtábla alapanyag gyakran a lábaink előtt hever. Válasszunk ki pár nagyobb méretű, lapos és sima felületű követ, melyet a gyerekek filctollal, vagy festékkel kiszínezhetnek. Az elkészült művet védőlakkal is lefedhetjük, ezzel óvva az időjárás viszontagságaitól.

Természetesen nem csak kövekből és lécekből készíthetünk egyedi palánta jelölőket, a célra kiválóan alkalmas lehet pár műanyagtányér, vagy akár fakanál is! A műanyagtányért félig temessük a földbe, így a szél sem fújja el a későbbiekben. A fakanál, illetve a fémkanál azért szerencsés választás, mert könnyedén a földbe szúrhatjuk őket, valamint nagyobb felületen dekorálható, mint a névtáblaként szintén remekül használható jégrémpálcikákat. Amennyiben növényeinket virágcserepekben tároljuk, a fa anyagból készült ruhacsipeszt is használhatunk a célra, amit felcímkézhetünk, majd a cserép szélére rögzíthetünk; kisebb cserepes növények esetében pedig a fogpiszkálóra szúrt parafadugó is ötletes megoldás.

A kreatív ötletek tárházát még közel sem merítettük ki a témában, ez az elfoglaltság nem csak szórakozást jelent a családnak, hanem ha a háztartásban fölöslegessé vált tárgyakat hasznosítunk újra, akkor még spórolhatunk is vele!